Сузанита – момичето, което погуби морала на България

Начална страница | Личности | Сузанита – момичето, което погуби морала на България
image

От няколко седмици насам цяла България говори за Сузанита, разцепва се, разпокъсва се и се дели на две, като на фронтовата линия лице в лице застават двете яростни войски – „подкрепящите Сузи“ и „осъждащите я“. За щастие единствените оръжия, които използват и двата лагера, са словесни, иначе до сега по средата на държавата ни да се е образувал огромен кратер, заличил половината от териториите ни. Слава Богу, подобна чудовищна дупка в земята няма и всички природни чудеса и градове на родината ни си стоят абсолютно непокътнати, но престрелките безспирно продължават… И както е модерно за високотехнологичната ни епоха, всичко това се случва онлайн по социални мрежи, сайтове, блогове и всякакви интернет трибуни и платфотми, където укорителни и възхваляващи думи летят отвсякъде, а шпаги се кръстосват денонощно…
В епицентъра на тази кибервойна стои 14-гошидната Сузанита, посрещаща нападенията срещу себе си облечена в прилепнало боди, което не оставя почти нищо на въображението, сложила мрежест чорапогащник, леко килната корона на главата и навървени до колене ботуши на висок ток. Непоклатимо стои насред открития огън и на малкия екран в телевизионните предавания и емисии, където в присъствието на баща си брани своето творение, довело сънародниците ни до тази епична схватка на противоречията.
Хората казват, че всяко чудо е за три дни, а големите за шест, но вместо пукотът около момичето да затихва, превръщайки се само в спомен за далечни топовни гърмежи, истерията продължава да се задълбочава. Наред с обвиненията за пошлост и вулгарност, наскоро бяха повдигнати и такива за плагиатстване и кражба… И сега оръжията не лежат захвърлени, а са повторно вдигнати и нажежени до червено.  

Как започна всичко?

Преди няколко седмици Сузанита, дъщеря на известния певец Орхан Мурад, пусна дебютния си сингъл „Луцифер и Буда“, който за отрицателно време набра такава неистова популярност, че сайтът YouTube едва не блокира от натискане на бутона “repeat” на песента. Само за дни видеото събра над пет милиона гледания и натрупа горе-долу същата бройка негативни коментари. България, захвърлила работа и отговорности, оползотвори отпускарския сезон пред компютрите, пишеща мнение след мнение под клипа… Практически не само там, а навсякъде де-що се споменава името на щерката на Орхан Мурад. Ябълката на раздора всъщност се оказа цяла щайга пълна с плодове, заради която нацията ни се вдигна на бунт. Злото, обаче, не идвало само.
Атаките започнаха заради възрастта на Сузанита, облеклото й (или горе-долу липсата му), тежкия грим по лицето й, изкуствените й нокти, от които един блясва в неприличен (и нецензуриран) жест със среден пръст, компанията на полуголи, „напомпани“ и татуирани батковци, обграждащи непълнолетното девойче, служещи й от време на време за здрава опора на която се обляга (все пак е сложила висок ток, споменахме го), както и текста на парчето, в който Сузи пее за това, че е обладана от Луцифер и Буда, как откача и колко й е яко… „Куршумите“, които пое момичето, не бяха един-два, а враговете и поддържниците й изскачаха отвсякъде.
Разбира се, първо беше бунтът, след това дойде и защитата, като няколко популярни имена в страната ни заеха позицията на Сузанита и едва ли не потвърдиха, че действията й са правилни… нормални. Зад гърба на непълнолетната певица застанаха поп и R&B дивата Гери-Никол, която призна, че харесва дъщерята на Орхан Мурад, както и половинката на Кубрат Пулев – Андрея, като последната дори предложи на Сузи да запишат дуетна песен, очакваща се да излезе до края на този месец. Проблемът, обаче, е че дамите застъпили се за 14-годишното дете, защото Сузанита все още е именно дете, не могат да се считат за най-правилните и точни защитници, предвид, че и двете изпълнителки не блестят окъпани от свян и скромност в собствените си видео клипове.
Но както каза самият Орхан Мурад в едно от съвместните си интервюта с дъщеря си, може би това е пътят да станеш известен в България. И жалкото е, че май е прав, защото звездата на Сузанита изгря точно за едно денонощие, при това с такава шеметна скорост, че удари всички ни по главите и се загнезди в устите ни. Дали плюем или преглъщаме, дали „острим“ и „точим“ езици или пък я приемаме с широко разтворени обятия и възторг е без значение, защото Сузи вече получи онова, което искаше – слава. Каква точно, никой не е гарантирал или обещавал, но тя е налице.
Безспорно тъжен е начинът по който днешна България осигурява успех и популярност… „Разбирачите“ в сферата веднага изказаха мнение, че Сузанита с нищо не се различава от шоубизнеса на Запад, изкараха я свеж бриз лъхнал от Щатите и дори я сложиха на едно стъпало с имена като Майли Сайръс и Бионсе!?
Не мога да се съглася! Преди Майли да възседне гола топката и да започне да дезинфекцира с език чукове и всякакви строителни инструменти, минаха достатъчно години. Преди Бритни да захвърли карираните поли, корделите и роклите, за да започне да пълзи като пантера на четири крака, само по бельо, върху масите към здрави мъжаги, също изтече бая време. Тук е съществената разлика. Макар и сочена като една от най-широко скроените и разкрепостени държави, измислила думата „шоубизнес“, Америка никога не би допуснала по нейните телевизии да се въртят клипове със сексуален контекст на 14-годишни… изпълнители. Колкото и да се опитваме да се сравняваме с чичо Сам, той ни води по точки, понеже знае и прилага простата истина, която за нас си остава прекалено далечна, а именно, че всичко идва с времето си. Затова, за да видим повечко плът от Хана Монтана, трябваше да почакаме да порасне, същото важи и за всички останали певици стартирали кариерата си още като тийнейджъри.
Тук в нашенска България, обаче, чули-недочули, разбрали-неразбрали откриваме топлата вода и градим шоубизнес. Първо започнахме с чалгата, която чужденците оприличаваха на софт порно, срещу което поп и R&B изпълнителите ни скочиха, само за да обърнат и те другия край и да се превърнат в онова, срещу което негодуваха. Да, днес всичко е чалга, дами и господа, защото чалгата избяга от поп-фолка, който се роди в зората на едно отдавна отминало време, и сама по себе си се превърна в нарицателно. И България желае своята чалга! Има нужда от голотата, вулгарните думи наредени без смисъл, предизвикателността, провокацията, долнопробността и лъсналите на показ табута. Затова имаме 14-годишни тунинговани с макияж, разголени и обладани от „Луцифер и Буда“, ето защо възпяваме „яки дупари“, „мазни дупета“, „мятане, баране, раздаване“, „басове“, „базуки“ и сродни думи изграждащи цели текстове на песнички, ударили дъното на въображението. Започвам да си мисля, че каквато е музиката, такъв е и народа. И май не съм далеч от истината, при положение, че сега подрастващите на възраст между 10-19 години „се кефят“ и „куфеят“ здраво на тези тъй стойностни (надявам се усетихте кавичките) сингли, наизустили всяка дума и въздигат изпълнителите им на пиедестал, преклонявайки им се.

Някога, съвсем неотдавна, 14-годишните имаха далеч по-различни и стойностни занимания, а най-дръзките им деяния днес могат да се категоризират като „скучни“ и „задръстени“. Спомням си момичетата по онова време, когато самият аз бях на тази възраст, в най-гримираните си дни влизаха в класната стая с гланц за устни, а истинските бунтарки дръзваха да си позволят едно-две нанасяния на спирала върху миглите. За да чертаят очите си с молив трябваше да поизчакат 2-3 години, иначе учителите можеше да ги обвинят в поклонничество към Дявола (нещо което тогава беше сериозно и не се възпяваше в музиката) или да ги изпратят в кабинета на педагогическия съветник, а можеше направо и при намусената директорка, само търсеща си повод за налагане на наказания или среща с родители. Полите им, поредната проява на храброст, стигаха до колене, а деколтетата едва разкриваха ключицата им, едва на 16 години започнаха да носят модерните дънки с „паднала“ талия, които и днес се чудя как тогава църквата не заклейми като инструмент на изкушението и не изгори на клада. На 14, ако са имали бюст определено не са го излагали на показ, дори мисля, че по-скоро се опитваха максимално да го прикрият под широки тениски, най-вероятно от срам от мъжкото ни съсловие в класа.
Лудостите които по-смелите и отракани момичета, вече на 15 години,  правеха бяха да избягат от някой скучен час или да се мотаят тайно с момче по-голямо от тях с година-две, а в късните часове на нощта (това ще рече около 22-23ч.) да си разменят любовни sms-и с него, като инициатор в повечето случай е той, не тя. През деня размяната на някоя друга целувка и ласка между тях не е изключена.
Предполагам сега това звучи като овехтяла приказка за динозавърската ера, но всъщност си е откъс от 21-ви век, в самото му начало. Колко се промениха нещата само за няколко години?
Ето сега Сузанита, на тази възраст, тъкмо снабдила се с лична карта от МВР (по закон първата лична карта се издава на 14 години), обикаля баровете и дискотеките и от време на време изпява двете си песни, насърчавана от майка си, за които прибира 800 лв. хонорар.
Присъствието й по нощните клубове не спира, макар вече официалното видео в YouTube да е смъкнато, защото преди дни обявиха музиката за открадната от известна религиозна песен на бахайската вяра със заглавие Allahumma Ya Subuhun. Оригиналът датира от преди близо 40 години и е композирана от австрийският диригент и цигулар Биджан Казем Мисаг, а продуцирана от американецът Том Прайс, с когото bTV успя да се свърже и установи директна връзка в ефир. Прайс определено не беше очарован от кражбата и текста на Сузи, който са му превели.

„Това е много странно, защото оригиналната песен е дълбоко религиозна – тя е за Бог. Тази песен възхвалява приноса на Бога. Да вземеш такава сакрална песен и да сложиш сексуално съдържание беше много изненадващо за мен“, коментира пред bTV продуцентът.
Орхан Мурад и Сузанита казаха пред медията, че всъщност са използвали семпъл на DJ Бис от Arab trap, като са взели един бийт – равняващ се на два такта, което се води за заимстване в авторското право, където са позволени до четири такта. Сузанита лично кореспондирала с DJ-я и получила позволението му, след което на приятелски начела е организира снимките на клипа, който е излязъл точно нула лева, както казва баща й в друго интервю. И с появата на видеото започна войната за това кое е редно и кое не е.
Макар, че в момента Сузанита едва ли я е грижа толкова за полемиките около нея, тъй като се е отдала на летни страсти в Слънчев бряг с 23-годишният модел Даниел Георгиев, носител на титлата „Мистър Менхънт“ за 2012 година. Очевидно разликата в годините не пречи нито на единия, нито на другия… Явно 14 е новото 23 или обратното, не знам. Догадка си остава дали действително шегаджията Купидон е „отстрелял“ двамата със своите любовни стрели или просто Даниел съвсем мъжкарски е решил да се присламчи върху гребена на моментната известност на девойчето, за да получи част от медийното внимание. Все пак, да не забравяме мъдрата българска сентенция: Ако никой не пише и говори за теб, то кой, по дяволите, си ти?

Истината е, че всичко това е печално…
Спокойно мога да отдам минута мълчание за смъртта на моралът, защото животът в България все повече заприлича на история за неговата трагична участ. Благочестивостта отсъства от редица ниши в страната ни, но истински страшното е, че липсва дори и в музиката ни, запълваща свободното ни време и говореща са собствените ни вкус и потребност. Няма я даже и в детството на днешното поколение.
Чудя се колко шамари още ще трябва да понесе страната ни, за да се събуди за случващото се? Не станаха ли прекалено много ударите, идващи от всички сфери в родината ни? И накрая… Опитвам се да си представя България след 10-20 години, но се започвам да се питам – искам ли всъщност да си го причиня?

Стелиян Стоименов
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7