Едно дете с Кралска Корона в селцето Крепча

Начална страница | Личности | Едно дете с Кралска Корона в селцето Крепча
image

8 597 километра има от Чикаго до селцето Крепча. 8 352 по въздуха от O’Harе до Летище София и от там още 245 -  малко с влак, после още малко с крака, и стигате парче чиста планинска земя с две шепи пръснати още по-чисти къщички по нея. В тях живеят 1323 жители и една малка Кралица с Корона на главата си. Световна Корона.
Това е Световната шампионка по шахмат. Нейното име е „Слънчев лъч над разцъфнала роза”. На майчиния ѝ език звучи по-кратко: Нюргюл. А може би Нургюл. И е на 12 години. А можело да се преведе, казват, и като „Светъл дар -  късмет спуснат към розата от небето”...  И при всички комбинации е нещо прекрасно!
В края на октомври се играха финалите на Световното първенство по шах за деца. Всичко започва с квалификационните турнири - правят се  в 91 страни по света. Пробват се поне половин милион пристрастени към играта малки шахматисти. Финалният турнир тази година беше в Порто Карас - Гърция.
Нургюл стигна и игра в „Златната дузина” - суперфинала на своята възрастова група. Тотално разгроми конете, топовете, офицерите и пешките на противниците... Плени царе и царици! Стигна комфортен цифров резултат: 9.5 точки от 11-те възможни. 8 победи и 3 реми. Сервира една от най-сериозните изненади за специалистите в детския шах, които отрано се мъчат да хванат с ласото си бъдещите световни шампиони от рода на Ботвиник и Боби Фишер. Бяха разочаровани. Не познаха. Смяташе се, че американката Марта Самадашвили, и малко грузинка, или поне другата американка - Кариса, малко бомбайка, в смисъл - от Индия, но също с хубав американски паспорт, ще се борят за първото място, но не би...
Преди Световното първенство Нургюл Селимова спечели и Купата на Европейския съюз на турнир в Чехия при участието та 112 деца от 14 страни. Преди 4 години е и Европейска шампионка за деца до 8 години.
Както знаете, в шаха имахме и световен шампион при мъжете, но в днешно време тази млада шахматна корона, като че ще се окаже спортния ни връх за 2015-та. Връх и надежда...
Първи я запознава с фигурите дядо ѝ, Салим Салимов, който е и шахмайстор на кореспондентски шах. После, когато се усеща, че малката му ученичка започва да го бие редовно, той вика на помощ сина си Илхан - бащата на Нургюл. Двамата мъже  с общи усилия поддържат известно време равновесие на шахматните фронтове. Издържат докато Нургюл навършва 5 годинки, но когато виждат, че противничката им започва да се прозява още преди да подредят фигурите на дъската за нова партия, започват да ѝ търсят треньор.
През 2009 година играе първия си турнир в Силистра. На втория, когато е на 5 години и 9 месеца, се появява и на държавното първенство, печели 5 от 5 партии и става шампион! 
Нейн пръв треньор е шахмайсторът Петър Великов. На 6 години играе на първото си световно първенство. На 7 години за израстването ѝ в спорта започва да се грижи „Шах-клуб Бургас 64” и  майсторът в шаха Живко Жеков, като тренировките се водят  по... скайп. Жеков твърди: „Нургюл е талантливо и работливо дете. Тя е невероятно перспективен шахматист...”
През цялото това време, докато размишлява и решава кои са перфектните ходове в шахматните партии, които играе наляво и надясно по България и Европа, Нургюл Селимова е и просто една отлична ученичка в красивото си и просторно Училище „Васил  Левски”, Кметство Крепча, Община Опака, Област Търговище. Народ - почти 100 процента мюсюлмани...
Благодарение на Нургюл Селимова шахматният отбор на Училище „Васил Левски” от село Крепча е Държавен шампион на Ученическите игри. След тях са училищата - шампиони на Пловдив, София и други големи градове.
Но училището на Нургюл е уникално не само в шаха, а и в редица други неща. Което пък от своя страна ни обяснява странното явление - как в едно изгубено селце сред гората може да се роди дори световен шампион по шах!
От години училището участва в Европейски програми и проекти като  ”Discover your hidden skills” . Преди няколко седмици там и във Велико Търново се е състояла дори сесия, посветена на Програмата “Коменски” към Евроцентъра за развитие на човешките ресурси с представители на шест европейски страни. Програмата  включвала 24 мобилности – посещения и обмяна по теми, свързани с европейската идентичност за период от 2 години /2013-2015/, с партньори от Полша, Румъния, Турция, Чехия, Испания и Литва. На практика става дума за подготовката на песни, спортни състезания, театър, танци, рисунки, постери, презентации на националния език и на работния език на проекта – английски. Имало е много съвместни инициативи, тясно свързани с учебната програма, със самото село и училище…
За учителите това е било една изключителна възможност да се запознаят отблизо с образователната система на страните-партньори и да обменят добри практики. На учениците проектът  доказал, че вратата към Европа е отворена за всички, независимо от техния социален статус и че всеки има в себе си скрити умения, които трябва да открие и покаже на света.
Така че, вече става все по-ясно как в едно малко селско училище може да се роди Световен шампион. За всяко добро дело трябва да има и добри предпоставки!
А на края нещо специално и за прекрасното поселение Крепча, което е разположено в хълмиста местност по долината на рекичката Баш бунар, вливаща се в река Черни Лом, на около 20 км северно от град Попово. Над него има обгърнат в тайни скален манастир, носещ името „Всички български светии”. Тук  съвсем наскоро бе открит най-старият запазен надпис на Кирилица в света. Според знаменития български археолог проф. Николай Овчаров надписът е направен през 921 година от монаха Антоний, който най-вероятно е създал и манастира.
Издълбано високо във варовика на скалите край Крепча, писанието съдържа и послание за поколенията: "Тук почива праведният отец Антони. А който направи в църквата хамбар, да отговаря пред Бога". Написа недостойният Михаил". Смята се с възстановяването на  скалния манастирски комплекс да се развие поклоннически и културен туризъм,  „защото същината на Вярата е тя да стига до повече хора и те да намерят себе си в нея" - казват свещениците, които подготвят реставрационните работи. 

Климент Величков,
в. „България СЕГА”, Чикаго


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7