Светеца на България

Начална страница | Личности | Светеца на България
image

Малко са българите които не са чували за дядо Добри но и много са онези, които нямат представа за истинската святост на Добри Добрев - светеца от Байлово. Известният дарител събирал пари, стотинка по-стотинка за обновлението на чеквите ни е роден през далечната 1914 година в селото на великият писател Елин Пелин – Байлово. Тази година светия аскет навършва 101години. Дядо Добри губи част от слуха си по-време на войната, един снаряд избухва близо до него. Благочестивия старец има 5 деца, от което едното е осиновено от съпругата му. Той е надживял две от децата си, а в момента дъщеря му се грижи за него. На 38години се разделя със светския живот и заминава за женският манастир в Габрово, в чието стопанство работи 28години. Така започва мисията на този човек, той не е просяк - той е спасител на душите ни. Един човек, който има мисия да събира пари, за да ги дарява на храмовете и черквите ни не е просяк, той е свят човек. Той никога не се е страхувал от лошото време - и в студ, и в пек може да бъде видян протегнал ръка по улиците на София, пред храм паметника „Св.Александър Невски“ - лицето на този човек излъчва благост и умиление. Дядо Добри винаги е готов да целуне някоя децка ръчичка.
 Селото на дядо Добри и родното място на Елин Пелин е бедно, но е богато духовно и за тази духовна пълнотта разказват хората от селото. Те разказват как от много години аскета и отшелник дядо Добри ходи по манастири и черкви да събира дарения и всички събрани средства до стотинка ги дарява за реставрация на нуждаещите се манастири и църкви. В момента байловският светец живее в една пристроена стаичка в двора на селската черква  „Св.Св.Кирил и Методи“. Но аскета не спи на легло а на земята, той от много години се е отказъл от всички светски удобства на съвременната цивилизация. Често може да се види на двора на черквата да носи дъски или кофи за ремонта. Облеклото му е от шаечен плат обут е с цървули, а с бялата си брада и коса ми прилича на човек от миналото сякаш в него живее образа на Св. Иван Рилски. А като погледнеш очите му виждаш спкойствието на собтвената си душа и ти става леко, сякаш покрай теб има много невидими ангели.
През младежките си години дядо Добри е изминавал растоянието между Байлово и София всеки ден пеша около 25 километра. Той е знаел и продължава да знае, че светът е много жесток, алчността е огромна, но това не го спира да живее за своята мисия, на него му е достатъчно комат хляб и един домат (по думите на неговите съселяни). Той е заставал до някоя черква и е чакал смирено да вземе лепта за своето свято дело.
През 2009 година дядо Добри се среща със секретаря на настоятелството на храм-паметника „Св.Александър Невски“ - Стефан Калайджиев и му предава събраните с години пари на стойност 35 000 лева – това е най-голямото дарение правено за храма до сега. А преди това прави дарение на байловската черква 10 000 лева, на черквите в Калофер и Поибрене 25 000 лева, това са само част от даренията които са известни, а на неизвестните не се шуми много- защото е факт, че е помагал и на много хора в трудно положение. Говори се,  че до този момент благочестивия срарец е събрал около един милиьон лева и ги е дарил всичките. Това не пречи на наркоманите да го бият и оберат два пъти до сега. Аз не знам как се посяга на такъв човек, на тази икона за българите, не знам и как се живее с такъв грях след този акт на мерзост. В този случай се потвърждават думите на стареца, че: „парите, охолството и прекалената свободия развращяват младите.”
Никога няма да забравя деня, в който бяхме в храма „Св. Александър Невски“ миналото лято и запознах моят внук с дядо Добри. Този духовно извисен старец е уникален, внукът ми му дава пари за святото дело което върши, а дядо Дори го прегръща и му подарява една кутия с шоколадови бисквити – да си хапне детето. Той е такъв човек, не мисли за себе си, а само за хората и своята мисия. В момента се снима филм за него, който се смята, че ще спечели Оскар.

Таня Георгиева
за в. „България СЕГА“






Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7