Генко Гешев: „Талантите са навсякъде, но ние трябва да ги открием“

Начална страница | Личности | Генко Гешев: „Талантите са навсякъде, но ние трябва да ги открием“
image
проф. Генко Гешев - председател на борда на новосъздадената в България Фондация “Евро Атлантик Арт”

Г-н Гешев, как се стигна до идеята да се създаде Фондация “Евро Атлантик Арт”?

Идеята за Фондацията “Евро Атлантик Арт” възникна преди няколко години, но се материализира след успешното реализиране на няколко културни проекта в Америка и България, свързани със сто годишнината от рождението на великия и неповторим български бас Борис Христов през 2014. Събра ни каузата и общото желание да изградим една нова система за подкрепа в сферата на изкуствата и най-вече в помощ на  тези, които имат талант и желание да се занимават с изкуство, но нямат възможност да си го позволят.
Нашият екип има солиден мениджърски опит в различни институции и арт организации и е готов да работи неуморно за осъществяването на нашите цели и задачи.

  

Какви са целите на FЕАА и какви са пътищата за постигането им? Имате ли вече конкретни проекти, готови програми за бъдещето?

Мисията на Фондацията е подпомагане на деца и младежи в неравностойно положение, както и такива със специални образователни потребности, които са с изявен талант в сферата на изкуствата (музика, танц, рисуване, литература, театър и др.), като за целта се осигурява специализирано обучение от висококвалифицирани педагози.
 Целите и произтичащите от тях задачи за нас са децата и младежите в неравностойно положение, както и такива със специални образователни потребности да се интегрират успешно в обществото. Екипът на Фондацията възприема работата с тях като цялостна програма, която се гради върху четири ключови думи – идентификация, мотивация, обучение и изяви. Имаме вече готови няколко образователни проекта.
 Както споменахме вече нашите усилия са насочени да подпомагаме деца и младежи с изявен талант в изкуствата, които да получат нашата безрезервна подкрепа да развиват творческите си способности, да ги упражняват, да ги споделят с другите, да изявяват своите заложби. Всеизвестно е, че талантът без труд умира.

 В тази връзка ФЕАА започна активно партньорство със Средното общообразователно училище за деца с нарушено зрение „Луи Брайл” (София) в областта на музиката, приложните изкуства и живописта и със Средното специално училище за деца с увреден слух „Проф.д-р Дечо Денев” (София) в приложните изкуства, живописта, танца и пантомимата.
 Всеки талант се нуждае от стимул и подкрепа в процеса на развитие. ФЕАА насочва своите усилия и към специализирани учебни заведения, които професионално подготвят млади дарования в областта на изкуствата, като им предоставя възможност за обучение извън учебния процес чрез стипендии.
 През 2015 година фондацията осигурява две стипендии за студенти по композиция и пиано за майсторски курс в Международна музикална лятна академия (ISAM) в Охзенхаузен (Баден-Вюртемберг,Германия) в периода 24 Юли – 07 Август 2015.
 След прецизен подбор в усилена конкуренция екип на ФЕАА избра студентите Павел Маджаров (композиция) и Лили Богданова (пиано) от НМА „Проф.П.Владигеров”.
 Павел е в V курс в класа на проф.В.Заимов. Преди това завършва НУФИ „Филип Кутев” в град Котел със специалност тамбура. Като изпълнител и композитор Павел печели редица награди на национални и международни конкурси, гастролира в Испания и Русия. Стреми се да създава музика, която докосва душата, говори и вълнува, помага на човек да намери себе си. Последната му творба е Нонет „Метаморфози”, с която спечели конкурса за стипендиант на ФЕАА. И нещо много любопитно - наред с музиката, Павел се увлича по източните бойни изкуства. От  една година той се занимава с айкидо и вече има присъден жълт пояс.
Лили е ІІ курс в класа на проф.Б.Танева. Завършила е НМУ „Л.Пипков” в София със специалност пиано при Е.Канева. До днес Лили е спечелила множество престижни национални и международни награди в Кипър, Чехия, Великобритания, Румъния, Мароко, Италия. Тя осъществява активни концертни изяви в Швейцария, Гърция, Австрия, Чехия, САЩ, Люксембург, Белгия, Япония. Нейният репертоар включва както произведения от барокови, класически и романтични композитори, така и от автори на ХХ век. През 2014г. бе издаден нейният дебютен СD „Момичето с ленените коси“, който включва 12 Прелюда от Клод Дебюси и „Прелюд, хорал и фуга“ от Цезар Франк.
 


Ползвате ли опита на аналози във вашето благородно начинание?

Наш пример са фондации и организации като I CanToo на Нели Радева, която развива фантастична и помага на деца със специални нужди, както и организацията “Национална Мрежа за Децата” на г-н Георги Богданов, която следи за правата на децата в сферата на законодателството в България и алармира обществеността, ако има нарушения и несъответствия. Това са наши естествени партньори, чиито опит изучаваме и се надяваме да си партнираме по различни проекти. 


Вие сте Декан на вокалния факултет (оперно пеене) в Дюкейн - Питсбърг, Пенсилвнания - как тази ви позиция ще помогне в дейността на Фондацията?


Още тази година ще прослушам младежи които имат дарба в областта на оперната музика и ще предложим от името на фондацията стипендия за специализация в оперната програма на Университета в Питсбърг щата Пенсилвания на която съм директор. Освен това имам солиден опит като администратор като декан на вокалният факултет от 2003 до 2015 и най-различни кампании за събиране на средства за различни каузи.
  

Средствата в нашето време на много места са препъникамъка. Кои ще са изворите за набиране на средства за изпълнение на високите цели, които си поставяте?
      
Убеден съм, че освен подкрепа от обществото, културните институции и бизнеса в България, ще успеем също така да изградим една надеждна база на подкрепа за нашата кауза и от нашите сънародниците, които живеят в САЩ. Имаме пълната подкрепа на посолството ни във Вашингтон и лично на нашият посланик г-жа Елена Поптодорова, която прие поканата ни да бъде в общественият съвет на фондацията.
 
Всички ние сме амбицирани да работим всеотдайно и целеустремено за изграждането на един път, по който всеки новооткрит талант в сферата на изкуствата да може спокойно да върви и да е сигурен, че ще има кой да се грижи за  него и да го напътства по най-добрия и ефективен начин за развитието на дарбите му.
 
Интревю на Ангел Колев – Филаделфия, САЩ
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7