ОТВОРЕНО ПИСМО - СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Начална страница | Личности | ОТВОРЕНО ПИСМО - СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА

Писмо по повод Ясен Дараков - кореспондент на БТВ в САЩ

 

Oт няколко месеца българските общности в Северна Америка се сблъскаха с едно неочаквано и ново явление. Неочаквано, защото последното, което очакваш от свои е да ти подложат крак. Ново, защото досега не е имало толкова активни действия насочени към инжектирането на негативизъм, разединение и скандали  в нашето общество.  Ако трябва да се постави лице на този нов феномен в нашето общество, то според нас  Ясен Дараков  заслужено би бил олицетворение на това ново явление.  Ясен Дараков   се представя често като кореспондент на БТВ и като организатор на концерти на поп - фолк певци от България на територията на САЩ. Г-н Дараков е български имигрант, който е живял години наред  в Атланта, Джорджия и съвсем наскоро решава да си опита късмета  в Чикаго. 

Тази история има своята предистория. Тя е дълга и трудна за описване в това кратко писмо. Трудно е да се опише с едно или две изречения десeтилетната работа на медии,  обществени, религиозни, бизнес, държавни и прочие  български институции и обществено активни личности в Америка за една истинска, пълнокръвна и обединена българска общност. Само някой, който се е опитвал някога да организира нещо за нашите сънародници—било концерт, празненство или форум—има представа за къртовския труд, свръхчовешко усилие и непоколебима вяра, които са необходими за реализирането на такова начинание. 

В продължение на много години, упорито, с неугасващ ентусиазъм и със съгласувани действия движещите сили в  нашите български общества успяха да съградят общност, в която независимо от различията между нас царят толерантност, взаимно уважение и подкрепа. Безбройни са примерите, в които медиите, институциите и бизнесите си подадоха  ръка с цел да се направи нещо позитивно и качествено за българите тук. Не пресеква диалога между участниците в обществения живот с цел да продължава изграждането на нашето общество—организират се срещи, форуми, културни събития, от неформални до такива на най-високо ниво. Само през последните два месеца в Чикаго например, българската столица в САЩ с население от над  150 хиляди души, се проведоха Kръгла маса  на културите институции, Форум на българските училища в чужбина с участието на министъра на образованието и заместник председателя на народното събрание, ежегодните Български дни в Чикаго, Представления и концерти, като театралната постановка “Револверът”,  концертите на българската рок група “Диана Експрес” и квартета на Петър Ралчев, традиционния концерт посветен на 24 май „Фолклорна броеница”, групова изложба на български автори ARTphabet, пикници, чествания на Георьовден,  Великден и т.н. и т.н.

Всички тези прояви демонстрират наличието на един пълнокръвен обществен живот. Обсъждаме нуждата, съществуващите предпоставки и реална възможност за образуване на българско лоби в административния и обществен живот на страната, в която живеем. Смятаме, че моментът е назрял и е наш дълг да предприемем реални действия в тази насока. 

Всички знаем колко дълго време отнема и колко усилия коства изграждането на един дом и колко лесно и бързо могат да бъдат разклатени неговите основи. Ние считаме, че действия подобни на тези на  г-н Дараков  и на хората, които му помагат от последните месеци имат деструктивен характер. Като главен редактор на в-к BG Voice г-н Дараков (непознат за българите в Чикаго) преследва бърза и евтина популярност за себе си и за  своята медия, поставяйки на първа страница скандални заглавия, често с огромни букви и крещящи образи, някои не отговарящи на истината, които показват българина в изключително негативна светлина, а българското общество като разтърсвано от скандали и проблеми.

Ето някои примери: „Литургия разцепва BG църквата в САЩ” (бр.6, 23.03.2011):  - Използвана снимка без позволение на автора; разменени имена на набедените лица; организаторка обвинена в нарушаване на закон; размяна на датите за празника и изфабрикувана свада между конкретния организатор и местната организация; “„Досиетата Х: какво има в архивите на ДС за консула ни в Чикаго и посланника в ООН” (бр. 1, 17.02.2011, броени дни преди Денят на Левски, една по-достойна тема, особено за първи брой на нова медия), „Ад на магистралата: до 25 години затвор грозят наш шофьор” (бр. 2, 24.02.2011), „Защо затварят BG заведенията в САЩ” и „Наш обвинен за АТМ измами, избягал от САЩ” (бр. 4, 9.03.2011), „Снежна буря: кокаиновата епидемия в Чикаго взема застрашителни размери” (бр.7, 30.03.2011), „Църква ООД: апетити за сгради, пари и власт стоят зад битките в църковните среди в Чикаго” (бр. 8, 6.04.2011), „Фалшива „Диана Експрес” идва в САЩ (бр.9, 13.04.2011), „Училища извън закона: българчетата може да останат без дипломи в 23 школа в САЩ” (бр.11, 27.04.2011). 

Ролята на българските медии в чужбина  е много специфична и важна. На много места с по-малобройно българско население вестникът е единственото островче на българщината и единствената връзка между разделените от големи разстояния наши сънародници. В по-големите общности като тази в Чикаго, ролята на българските медии е да подпомага   градивния процес на развитието на българско общество, за който стана дума по-горе. Със своите  деструктивни действия новопоявилият се г-н Дараков  е  пълна противоположност на това как работят останалите български медии  в Чикаго и в САЩ през последните 10 години – в дух на конструктивизъм, позитивизъм и отговорност към българското общество. На българите в Америка (както и на всички имигранти между впрочем) ежедневно се налага да се борят за осигуряване на семействата и бъдещето на децата си, да полагат огромни усилия за професионална реализация в условия на неимоверна конкуренция. Подронването на имиджа на българския имигрант или на българските институции тук, което може да бъде резултат от неадекватна журналистическа дейност допълнително утежнява живота на нашите сънародници и ги отблъсква от идеята за единно българско общество. 

Нека бъдем сплотени в желанието си да запазим това, което е градено с години и с много колективни усилия  - пълноценно българско общество с преобладаването на позитивизъм, взаимно уважение и толерантност, стремеж за взаимодейстие и взаимопомощ!

Не е лесно да се изгради нещо, но не по-малко лесно е то да се съхрани!


С уважение към всички българи в САЩ и Канада,


Др. Ани Гогова (ДМА), Директор на Anima Production, пианист, Професор по пиано в  Roosevelt University. Chicago, IL

Ирена Александрова ( Президент, Мега Могула, Лос Анжелис, CA)

Виолета Желязкова (Директор на Българо-Американски Център Мадара, Бостън, МА; член на борда на директорите на Българската православна църква Св Петка в Бостън, МА)

Ради Георгиев (Президент, United Bulgaria, New York, NY)

Вася Валенти, ( Организатор на български културни събития в Сан Диего, CA)

Светлозар Момчилов, Президент, SM Media Group LLC., Chicago, IL

 

Дата: 21-ви Май, 2011

 

Заб. Това писмо бе предадено лично на представител на БТВ по време на 7-та Световна Среща на Българските Медии през май 2011 г. в Холандия!

 

Тези, които желаят да добавят своето име под горното отворено писмо, могат да отидат на адрес:

http://www.ipetitions.com/petition/yasen_darakov

 

 

 


Оценете тази статия
3.76

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (18 направен):

Vanja на 19 Октомври, 2013 12:16:49
avatar
Аз съм читателка на вашата медия от България. Казвам се Иванка Тулешкова и съм на 43 години, родом от гр.Пазарджик. Малко е късно за коментар по темата с повече от година закъснение, но все пак нека да кажа.
Не познавам въпросния господин, нито пък някой от долуподписаните личности. Въпреки, че едва ли имам правото да коментирам, понеже никога не съм живала извън България и не познавам никого от вашата общност, аз дълбоко ви симпатизирам, затова, че не пестите енергията си за да популяризирате България и се опитвате да живеете в общество, а не в гето.
Поздравявям авторите на писмото за това, че бият тревога навреме - де се прекрати нашествието на пошлостта в една изстрадала, но набираща кураж и самочувствие общност, стремяща се към идеалите на много поколения българи.
Тези въпроси много ме вълнуват, защото всякакви цигани и всевъзможна друга измет, включително и политици се наричат българи, но всъщност са безотечественици, безродници и деградирали безскрупулни личности, които могат да бъдат единствено паразити и да носят вонята на развалата във всяко едно общество, в което им се случи да попаднат.
Пазете се от такива. Не давайте власт и почит на простака. Запазете достойнството, авторитета и честта на истинските българи, каквито сте успели да се опазите. Само по този начин може да се просперира цивилизовано. Нали в крайна сметка за това сте емигрирали – да получите шанс за по-добър живот за вас и за вашите деца, а не да носите клеймото на позора заради чужди грехове.
Съгласен Несъгласен
1
Iphone на 24 Април, 2012 11:32:36
avatar
Kolko Tupo pismo samo,
Da bil sam na negovi partita,chel sam mu vestnika, mnogo neshta ne sa mi haresvali no v kraina smetka az sam sam precenil da otida i da si dam parite na tova mqsto, nikoi ne me e karal na sila. Kakvo me interesuva Iasen kolko pari e napravil i kak gi e napravil? Estestveno che toi se opitva da izkara nqkoi lev.Vsichkite pop folk pevitsi da ne bi da idvat da peiat shtot mnogo ni haresvat? Trqbva da im se plati. Sxemata e mnogo prosta: Shtom ste razocharovani ot organizaciata ne hodete poveche na negovi partita. Ako ne vi haresva vestnika, ne go chetete..
Vsichko tova otgore mi se struva izmukano ot prastite.
Съгласен Несъгласен
-10
Boriana на 25 Март, 2012 10:44:50
avatar
Явно е че Ясен Дараков търси максимални печалби, като е готов да използва всякакви методи, включително и да събира пари за "българската кауза". Тези, които се опитват да защищават подобен човек, нека си представят, че повечето хора в българската общност правеха бизнес по този начин. Щеше ли да има въобще българска общност!?
Съгласен Несъгласен
16
Ник на 25 Март, 2012 09:46:47
avatar
Хората, които правят коментари тук, трябва да знаят за кого става въпрос и да са имали конкретен опит с него, а не да се занимават с демагогии. Как може да кажеш, че не познаваш лицето Ясен Дараков и в същото време да претендираш, че знаеш неговия стил на правене на бизнес!?
Съгласен Несъгласен
15
Kateto на 25 Март, 2012 05:35:22
avatar
...носите си, всичките, простотията от България. Така като препрочетох коментарите, явно си ги пишете сами статиите и сами си коментирате после. Тук таме някой "компетентен" пак от бранша се включва. Не, не съм Ясен Дараков, а един от малкото хора попаднали сред страниците на този иначе "позитивен" вестник. Не разбрах: защо трябва да ангажирате общността с този проблем?! Мисля си, че сте крайно безсилни да се справите изполвайки професионализъм и лични качества. Ще ви помоля да не ми отговаряте на латиница, а на български език, ако ще претендирате за стойности, могъщество и дух български. Благодаря.
Съгласен Несъгласен
-18
Svetla на 24 Март, 2012 06:08:46
avatar
Поздрави от Атланта!!!
Вече виждам че Ясенчо е успял да запали и Чикаго.Не ви завиждам,защото го познавам много добре,а вие все още не знаете с какво подло,злобно и завистливо същество си имате работа.
Атланта е единственият голям град в САЩ,където българската общност няма къде да се събира,няма БГ кафенета,ресторанти или магазини.За това сме „благодарни“ на въпросният Ясенчо – такъв интригант аз не съм срещала през живота си,на него денят му започва с мисълта как да изкара пари и как да прецака някой друг,който изкарва.
Всички опити за Български бизнес в Атланта бяха провалени именно от Ясенчо.Затворилият преди две години ресторант „Родопи“ хлопна кепенците заради гнусните слухове,които пускаше Ясенчо за заведението.Давам само един пример-че сервитжорите плювали в супата…и спирам.
Организираше си концертите по зали,само и само някой българин да не изкара нещо покрай тях.След като вече никой не ходеше на неговите събирания е решил да отиде в Чикаго.Да не се впускаме в намесата му в Българският магазин за хранителни стоки(също затворил),българското училище и т.н.
Съчувствам ви братя българи в Чикаго и ви съветвам да стоите настрана от този човек.Неговите методи мога да охарактеризирам само с думата,която е характерна за сексуалната му ориентация.
Дано да се справите с него преди да ви е разбил,както нас тук в Атланта.
Успех.

заб. коментарът е направен също и на:

http://www.eurochicago.com/2012/01/do-yasen-darakov/
Съгласен Несъгласен
25
Vassya на 24 Март, 2012 03:37:56
avatar
Yasen e ambiciozen chovek i raboti mnogo, zaradi koeto go bih uvajavala, NO: Momcheto se bori za myasto pod sluncetto za smetka na zabludenite ot otlichniya mu oratorski talant. Vsichki nie potrebitelite na bulgarski kulturni subitiya v USA i ne samo ljubitelite na pop-folk muzikata ponasyame posledstviyata ot negovite deistviya: zloba, subotaj i presledvane na finansovi interesi s cenata na vsichko.

Da zapochna ot pop-folka: honorarite na izpulnitelite se delyat na 3 po 1/3 za izpulnitel, record kompaniya i Yasen Darakov, v sledstvie na koeto vashite bileti sa po $50-100, a ne s po 1/3 po-malko, poradi koeto turneto minava v 5 grada vmesto v 8 naprimer. Jiv i zdravm, ima nisha neka deistva turgovecut, nali - USA e free country!

2 ot koncertite, koito az koordinirah na izpulnitel koito az haresvah byaha otlojeni prez 2011, zaradi tova che Yasen zaplashi organizatorite v suotvetnite gradove i dublira datite. Vupreki che publikata beshe dostatuchno i ne se dublirashe na men lichno mi kaza, che az i izpulnitelyat shte sujalyavame mnogo. Popitah v kakvo shte se izrazi sujalnieto: po-malko publika, neprodadeni bileti ili kakvo? Yasen kaza da razbiram zaplahata kakto iskam. Poyasnih che sum ot Kjustendil, gradut na purvite mafiotski grupi, momcheta moi suuchenici i moyat kriterii za sujalenie bi bil dosta po-brutalno posledstvie ot lipsata na prodadeni bileti i prazna zala. A Darakov otnovo potvrudi: "Kakto iskash taka go razbirai." Ta mili hora, v USA kogato razbiram che nyakoi me zaplashva i realno me hvashta strah, tui kato nikoga ne znaem s psihar ili normalen chovek imame dialog kak bihte se pochuvstvali? Dali tozi nyakoi nyama da doide v suburb-nata mi kushta, kudeto prekarvam sama s deteto si po cyal den.

Vzeh da pitam i razpitvam koe e tova momche i otkude idva. Okaza se, che moi priyatel ot detstvo s uspeshna kompjuterna firma doskoro e bil negov veren aver i mu e pravel bez pari purvite broeve na BG-Voice i koncertnite fly-erite, za da pomogne na Yasen da startira. Kakto sus pochti vsichki s koito e rabotil Yasen skoro i tam se e poluchil razriv vuv otnosheniyata, do stepen che Yasen mi zayavyava, che ot Kjustendil nikoi za nishto ne staval.

I da premina kum zlobata koyato mislite che izpitvame kum Yasen - na kakvo da mu zavijdam, che se opitva da jivee na gurba na zabludeni sponsori i mecenati ili che se hrani ot honorara na Galena i Andrea li?! Osven ot zavisheni honorari i reklami ot vestnika ne vijdam ot kakvo drugo se izdurja v momenta.

Ot druga strana tezi koito sme podpisali peticiyata sme hora, koito nai-obshto kazano mileem za nashata kultuira i do kolkoto e vuzmojno iskam eda zapazim nasheto nasledstvo, dori i tuk v US. Imigranti sme na po pone 15 godini, utvurdeni sme s svetovni postijeniya i chesno izkararvame dosta stabilni dohodi. Kultura v novo imigracionno obshtestvo ne se pravi s trici, mili hora, poglednete vuv vseki grad koi i kak sponsorira ot operata do detskite panairi - chasni donori s blagorodni i shtedri darenia... daje i da ima drugo bolshenstvoto sa milioneri i te diktuvat bjudjeta na vsichki golemi kulturni institucii.

Ot dve godini rabotim organizirano i v unison, za da bude vsyako turne na vseki izpulnitel uzpeshno i lisheno ot dublirane na dati naprimer, koeto e polezno za 3-te strani na vsyako subitie: izpulnitel, publika i organizator. Proces, koito Yasen mnogokratno subotira v imeto na gladnata si riza.

Podpisanite, a i tezi koito gi beshe strah da im budat spomenati imenata, vkljuchitelno i muje, prodavame bileti na poveche ot 2000-3000 hilyadi choveka na subitie. Vsichki nie kolkoto i neveroyatno da vi zvuchi za bulgari veche 2 godini koordinirame koi, kude, kakvo i koga da organizira s izkljucnie na velikiyat orator Yasen na koito vsichki mu prechim i tova reflektira absoljutno u vseki, koito e izbral da bude chast ot bulgarsko subitie.

Oshte poredni i nadyavam se posledni glupostti se poyaviha ot tozi chovek, no v kraya na smetka sum sklonna dori da mu blagodarya, zashtoto blagodarenie na negovite manipulatorski i egoistichni deistviya organizatorite ot cyala Amerika si govorim i se uvajavame, koeto edinstveno moje da dovede do tova koeto az propagandiram ot 2 godini: mreja na organizatorite.

A i za ljubitelite na negoviya vestnik i jultite kljuki: propusnah, che Yasen priyatelski me posuvetva da pomogna na izpulnitelya koito promotvah kato go zaburkam v skandal s prostitutki... a oshte po-dobre bilo v gay skandal. Bila sum bila "tupo prache", zashtoto sum iskala da pravya koncert na nyakogo bez da iskaravam pari. ....Yasno mi stana che momcheto e v US ot skoro i oshte ne e usetil mogushtestvoto i duha na silnite hora v USA.
Съгласен Несъгласен
30
Leliata na Katerina на 24 Март, 2012 01:47:37
avatar
Katerina, tova e lelia ti. Neshto ne mi prilichash na sebe si. Da ne si Yasen Darakov, sluchaino? Dano, da si ti.
Katerina, ti si priznavash, che ne poznavash Yasen Darakov i tova e dobre. Dobre bi bilo, togava, da ne se vazmushtavash ot mneniata na hora, koito sa imali direkten kontact s nego i, dali ti haresva ili ne, vsichki te sa "vdignali ratse" ot nego. BG - VOICE e tolkova "haresvan", che e edinstveniat balgarski vestnik, koito na mnogo mesta NE ISKAT DA GO PRIEMAT za distributsia!!! Znam go ot siguren iztochnik.
Kogato niakoi izsipva "kofi s pari" za praveneto na "svoi vestnik" (razbirai horata, koito davat parite, a ne nashiat geroi i negoviat partnior) daje i ti Ekaterina, deteto mi, bi se zahvanala s jurnalisticheska deinost. Vsashnost, zashto ne im se obadish? Te shte ti platiat dobre i ti shte badesh oshte po-shastliva s BG VOICE. Good Luck!
Съгласен Несъгласен
18
Katerina на 24 Март, 2012 11:01:11
avatar
Здравейте! Като гледам нямате много хора, които да ви подкрепят в тази офанзива. А и подписката са подписали едва 4-ма души. Защо се занимавате с глупости, а не си вършите по добре работата просто?! Какво го интересува обикновенния читател, какви проблеми имате организаторите? И защо трябва да занимавате цялото общество с този проблем? За Дараков: не го познавам, но знам, че вестника BG-VOICE е много добър и се харесва от хората. Така, че всичко това на мен ми мирише на много завист. А за концертите пак казвам: обикновенния потребител го интересува да се забавлява, а не кой и как и защо и кой кого в процеса на организация.
Желаня ви успех в начинанието, но трябва да знаете и двете страни, че както сте тръгнали далече няма да стигнете.
Съгласен Несъгласен
-23
ivan zagorov на 23 Март, 2012 07:35:42
avatar
Kolko e nahalen samo. Podlosta i naglosta na tozi chovek nyama granici. Takiva paraziti tryabva da badat ischisteni ot obshtestvoto ni. Nikoga ne se byah sre6tal s tolkova dolen i jalak 4ovek. Predpolagam 4e roditelite mu se sramuvat mnogo ot nego. Az sam gotov da dam Payner music na koyto i da e organizator samo da ne e v racete na tezi dvamata pomyari...kazvam go i se podpisvam...
Съгласен Несъгласен
27
1 2 next общо: 18 | показване: 1 - 10

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7