СЗО: Коронавирусът може и никога да не изчезне

Начална страница | Интересно | Здраве | СЗО: Коронавирусът може и никога да не изчезне
image

„Имаме нов вирус, който навлиза в човешката популация за първи път и затова е много трудно да се предвиди кога ще надделеем над него”, заяви Майкъл Райън, директор на СЗО за извънредни ситуации
Новият коронавирус може никога да не изчезне и населението по света ще трябва да се научи да живее с него, предупреди Световната здравна организация в сряда, цитирана от АФП.
Тъй като някои държави по света започват постепенно да облекчават ограниченията, наложени в опит да спрат разпространението на коронавируса, СЗО заяви, че той никога няма да бъде заличен изцяло.
Вирусът за пръв път се появи в Ухан в Китай в края на миналата година и оттогава зарази повече от 4,2 милиона души и уби близо 300 000 по целия свят.
„Имаме нов вирус, който навлиза в човешката популация за първи път и затова е много трудно да се предвиди кога ще надделеем над него”, заяви Майкъл Райън, директор на СЗО за извънредни ситуации.
„Този вирус може да се превърне в още един ендемичен вирус в нашите общности и може никога да не изчезне”, каза той на виртуална пресконференция в Женева.
„ХИВ не си е тръгнал, но ние се примирихме с вируса”,
допълни Райън.
Повече от половината от човечеството е поставено под някаква форма на блокада от началото на кризата с коронавируса. Но СЗО предупреди, че няма начин да се гарантира, че облекчаването на ограниченията няма да предизвика втора вълна от инфекции.
Райън добави, че има „дълъг, дълъг път” към връщане към нормалното, настоявайки страните да поддържат курса. „Има някакво вълшебно мислене, че изолациите по света работят перфектно и че премахването им ще приключи отлично. И двете схващания са пълни с опасности”, каза ирландският епидемиолог.
Надежда Неменски
vesti.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7