Пречи ли кремът за ръце на дезинфектанта?

Начална страница | Интересно | Здраве | Пречи ли кремът за ръце на дезинфектанта?
image

Ето какво смятат експерти
Заради пандемията от коронавирус, всички мием ръцете със сапун и вода още по-често и използваме редовно дезинфектант за ръце. Трябва да продължим да спазваме добра хигиена, за да се предпазим от COVID-19, но заради честото миене и алкохола от дезинфектанта, кожата по-ръцете става суха и раздразнена. Затова се обръщаме към кремовете за ръце - те овлажняват кожата, правят я по-мека и премахват раздразненията.
Но потребители на социалните мрежи се чудят дали ако нанесат крем за ръце прекалено бързо - почти веднага след като са си сложили дезинфектант, кремът не унищожава действието на дезинфектанта.
Действие на дезинфектанта
От "Pop Sugar" пишат, че дезинфектантът бързо и лесно намалява броя на микробите по кожата, но невинаги убива всички от тях. Причината, поради която дезинфектантът не е толкова ефективен, колкото миенето с вода и сапун, е, че той не премахва микробите от ръцете. Освен това, хората невинаги слагат достатъчно дезинфектант по ръцете и понякога той се изтрива или измива, преди да е завършил действието си. А когато ръцете са много изцапани и мръсни, дезинфектантите не помагат много.Но дали кремът за ръце спира действието на дезинфектанта?
Пречи ли кремът за ръце?
"Няма научно доказателство за това, но в това нещо има смисъл. Алкохолът убива бактериите и вирусите, но ако има друга среда, на която те да отидат, като крем за ръце, бактериите може и да оцелеят", казва дерматологът Джинджър Кинг пред изданието.
Експертите се съгласяват, че най-важно е да оставите дезинфектантът да изсъхне напълно преди да нанесете крем за ръце, за да сте сигурни в ефикасността. Но не трябва да чакате повече от 10 минути.
Dnes.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7