Укрепете спасобността на тялото си за борба срещу зарази

Начална страница | Интересно | Здраве | Укрепете спасобността на тялото си за борба срещу зарази
image

    Човешкото тяло има различни начини да се предпази от микробите и да атакува тези, които попаднат в тъканите. Има много неща, които можем да направим, за да укрепим тези невероятни механизми. От духовна гледна точка, Бог не ни отставя безпомощни. Подобно на множеството физически защитни сили на тялото ни, Бог извършва доста неща, които са невидими за нас, но са от голямо значение. Мисълта, за това колко много Бог ни обича, утехата и грижата, които Той ни дарява ни вдъхват увереност. (Псалм 23)
    Първоначалната отбрана сръщу чужди нашественици се намира върху кожата и лигавицата на дихателния и стомашно-чревния тракт. Тя включва потта, слюнката, назалните секрети и слузта, която се отделя в дихателните пътища. Тези течности пречат на микробите да се размножат и прикрепят към тъканите и да ни заразят. Ето защо е от значение да предпазим тези тъкани от изсушаване. За целта е необходимо да използвате овлажнител за въздуха, когото отоплявате дома си. Влажността на въздуха трябва да е между 30% и 50%. Псалм 1 ни напомня за необходимостта да изучаваме Божието Слово и растем във вярата, за да можем да се разлистим като дърво, посъдено в близост до водни потоци.
    Въпреки, че кожата може да ни предпази от навлизането на микробите в стерилните части на тялото ни, важно е да се къпем редовно и да измиваме добре ръцете си. В продължение на цялата Библия ни се напомня многократно за нуждата от постоянно покаяние и посвещение за следване на Божиите пътища. (Псалм 51)
    Киселинните стомашни сокове убиват микробите. Въпреки, че лекарствата за язви намаляват киселинността в стомаха и предпазват тъканите в тази област, те намаляват и количеството на унищожените микроби в храните и течностите, които са поети. Хората, приемащи такива лекарства трябва да се консултират с лечния си лекър преди да ги спрат, и трябва да избягват консумирането на развалени храни. Хората, който не са в състояние да получат редовна духовна подкрепа, каквато се получава при редовно ходене на църква, трябва да положат усилия сами да укрепят вярата си (Псалм 119:105).
    Острото възпаление е мощен механизъм, при който белите кръвни клетки напускат кръвния поток и проникват в повредените от наръняване или микроби тъкани.  Противовъзпалителните лекарства като ибупрофен или преднизон подтискат възпалителния процес. Захарните храни и напитки компроментират белите кръвни клетки като заслабват способността им да се предвижат от кръвта в нарънената тъкан. Редовното хранене с полуфабрикати, които съдържат допълнителни химикали, правят клетките по-неустойчиви и по-лесно уязвими от микробите. Но ако ядете храни, богати на здравословни мазнини, съдържащи се в зехтина и ядките, или в сьомгата, плодовете, морковите, сладките картофи и зеленолистните зеленчуци, това ще запази клетките здрави и ще укрепи процеса на възпаление. Посланието до Ефесяните 6:10-18 споделя как да се облечем в духовното всеоръжие, за да можем да се противопоставим на изкушенията и духовните атаки.
    Здравословната диета засилва и имунната система (съставена от лимфоцити, които са програмирани за борба с конкретни микроби). Ваксините причиняват групирането на тези бели кръвни клетки да образуват дълготрайна защита против микроби, подобни на тези които причиняват грип. За да успеете да поддържате здрава имунна функция, отделете време за спортуване, достатъчно сън и релаксация, не пушете, за да може тялото ви да се бори оптимално с атаката на различните микроби. Не забравяйте да се молите на Бог да ви помогне. Нищо не може да ви отдели от Божията любов (Послание до Римляните 8:31-39). За повече информация, отностно Божията любов и подкрепа, проверете нашия уебсайт: www.helpinghandsbulgaria.net.


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7