Няма маски в аптеките? Да си направим сами

Начална страница | Интересно | Здраве | Няма маски в аптеките? Да си направим сами
image

Най-лесният начин за правене на маска ще ви струва около стотинка и ще ви отнеме не повече от минута. Вземете парче кухненска хартия или хартия за печене. Сгънете го на хармоника. Сложете ластици в крайчетата, подгънете и защипете с телбод. Маската е готова.
Може да използвате и стара тениска. За целта изрежете парче с дебелина около педя. От него изрежете в ширина още две педи и малко. Сега изрежете две връзки дебели по 2см. Не изхвърляйте парчетата. Те ще служат като допълнителни филтри, които ще поставим в лицевата част, над носа и устата ви. Завързва се на тила, за да се изолира максимално добре достъпът на външен въздух.
Тази маска е от плат, но се прави без никакво шиене. Ако можете да шиете, то следващата маска пък е идеална за вас. Ще имате малко повече чертане, но шаблонът е за многократна употреба и можете да го дадете последствие на някой приятел. Изрежете парче хартия с размер 18.5см на 25см. Сега разделете по-късата страна на 3 зони по 6см, 6.5см и отново 6см. По-дългата на 6/12/6см. Начертайте диагонали и изрежете ъглите. Сега изрежете 2 парчета плат по шаблона. Зашийте ги  едно за друго по изрязаните диагонали. Сгънете парчето до правоъгълник и зашийте няколко милиметра от ръба на вътре в дългите страни.
Изрежете още един шаблон с размер 12см на 14см. Първата страна разделете на 2х6см, а на втората отбележете по 1см в двата края. Отново пуснете диагонали и изрежете ъглите. Зашийте двете парченца едно към друго само в крайчетата им. Сега вземете малкото парче и го пришийте към голямото по този начин. В по-малкото парче плат остава място за поставяне на филтър от памук или марля, който да сменяте през известно време. Сега пришийте ластици за закачване към ушите и сте готови.
Ако това ви се струва сложно, имате още един лесен вариант с минимум рязане и шиене. За да го реализирате, имате нужда от парче памучен плат, парче хартия, ножица, маркер, ластик и пособия за шиене. Изрежете шаблон с такава форма, който да е пропорционално голям на главата ви. За по-лесно правене на шаблон, стандартната пропорция на парчето е квадрат с 15см страна.
Marica.bg

 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7