Коронавирус: Разликата между симптомите на COVID-19 и грипа

Начална страница | Интересно | Здраве | Коронавирус: Разликата между симптомите на COVID-19 и грипа
image

Ето подробен преглед на симптомите на COVID-19 и грип и какво да направите, ако решите, че сте имали "късмета", да се заразите с най-новия коронавирус.
Симптоми на COVID-19
Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че коронавирусите са голямо семейство от вируси, които варират от обикновена настинка до по-тежки заболявания, включително Близкоизточен синдром на дихателните пътища (MERS-CoV) и Тежък остър респираторен синдром (ТОРС-CoV).
За COVID-19 лекарите все още се опитват да разберат пълната картина на симптомите и тежестта на заболяването, но главните признаци на инфекция с COVID-19 включват:
треска (висока температура)
кашлица
задух
затруднения с дишането.
Проучвания на хоспитализирани пациенти са установили, че около 83% до 98% от пациентите развиват треска, 76% до 82% развиват суха кашлица и 11% до 44% развиват умора или мускулни болки, според проучване на COVID -19 публикувано на 28 февруари в списание JAMA  Съобщават се и други симптоми, включително главоболие, болки в гърлото, коремна болка и диария, но значително по-рядко.
Важно е да се отбележи, че затрудненото дишане е признак и на възможна пневмония и "изисква незабавна медицинска помощ".
Обикновено симптомите се проявяват между два и 10 дни след заразяването.
СЗО подчертава, че наличието на някой от тези симптоми не означава непременно, че имате COVID-19.
Симптоми на грип
Грипът има подобни симптоми като COVID-19, но има и някои допълнителни признаци, за които трябва да внимавате. Те включват:
треска
кашлица
възпалено гърло
хрема или запушен нос
болки в тялото
главоболие
втрисане
стомашно разстройство, повръщане или диария.
Симптомите на грипа често се появяват внезапно, но понякога са нужни между един до четири дни. Повечето хора, които се разболеят от грип, се възстановяват за по-малко от две седмици. Но при някои хора грипът причинява усложнения, включително пневмония.
В считаното за най-голямото проучване на случаите на COVID-19 досега, изследователи от Китайския център за контрол и защита на заболяванията, анализират 44 672 потвърдени случая в Китай между 31 декември, 09 и 11 февруари 2020 г. От тези случаи 80.9 % (или 36 160 случая) се считат за леки, 13,8% (6,168 случая) тежки и 4,7% (2 087) критични. „Критични случаи са тези, при които проявяват дихателна недостатъчност, септичен шок и/или многоорганна дисфункция/недостатъчност“, пишат изследователите в документа, публикуван в China CDC Weekly.
Как може да се предотврати заразяването
За разлика от сезонния грип, за който има ваксина за защита срещу инфекция, засега няма ваксина за COVID-19. Изследователите от американските национални институти по здравеопазване са в ранен етап на разработване на такава. Планира се да започне фаза 1 на клиничното изпитване на потенциалната ваксина срещу COVID-19 в рамките на следващите няколко месеца.
Като цяло Центровете за превенция на заболяванията препоръчват следното, за да се предотврати разпространението на респираторни вируси, както коронавирусите, така и грипните вируси: Измивайте ръцете си често със сапун и вода за най-малко 20 секунди; избягвайте да докосвате очите, носа и устата си с немити ръце; избягвайте тесен контакт с болни хора, останете у дома си, ако сте болни, почиствайте и дезинфекцирайте често докосвани предмети и повърхности.
Хартиените маски неосигуряват достатъчна защита на здравите хора. По-смислено е да се използват от болните или да се употребяват маски от по-висок клас.
Какво да направите, ако смятате, че имате симптоми на COVID-19
Първо, трябва да се подчертае, че появата на симптоми, не означава, че сте болен от коронавирус. В момента в България започва втората вълна на сезонния грип, затова разболелите се може да се увеличат.
Министерството на здравеопазването призовава всеки, който смята, че е възможно да има симптомите на COVID-19, да потърси личния си лекар.
Не изпадайте в паника, има голям шанс това да е настинка или грип.
"Въпреки че в момента фокусът е върху COVID-19, сезонният грип остава много по-често срещан", заяви професорът по медицина в Университета на Мичиган Приети Малани (Preeti Malani) пред Popular Science.
Едва ли ще получите сериозни симптоми, освен ако сте възрастен човек или такива със съществуващи дихателни или имунни проблеми, според The Guardian.
Ако все пак се заразите с COVID-19, Popular Science отбелязва, че не трябва да се тревожите толкова за собствените си симптоми, а по-скоро да не предадете болестта на други хора.
Как да се предотврати разпространението на болести
Подобно на грипа, COVID-19 се разпространява от човек на човек по въздушно-капков път. Това означава, че когато заразен човек кашля, киха или говори, може да изпраща капчици с вируса.
Тези капки са твърде големи, за да останат във въздуха дълго време, така че падат върху околните повърхности.
COVID-19 не се предава толкова ефективно, колкото грипа. При грип хората, които са заразени, но все още не са болни, са основни двигатели на предаване, което изглежда не е така за COVID-19 според СЗО.
Ето защо е наистина важно да практикуваме добра хигиена, както съветва Националният център по заразни и паразитни болести, като редовно миете и изсушавате ръцете си, а също и кашляте и кихате в тъкани или в лакътя си. Това също ще ви предпази да хванете и разпространите на настинки и грип.
Nauka.offnews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7