Новият коронавирус може би ще идва всяка зима според експертите

Начална страница | Интересно | Здраве | Новият коронавирус може би ще идва всяка зима според експертите
image

Новият коронавирус вероятно няма да си отиде завинаги. Специалистите смятат, че вероятно ще се превърне в постоянна част от причинените от вируси респираторни заполявания на хората.
"Няма да изчезне без ваксина", коментира за Business Insider Амеш Адала (Amesh Adalja), експерт по инфекциозни заболявания от Университета Джонс Хопкинс.
Вирусът причинява заболяване, наречено COVID-19, проявяващо се с треска, кашлица и понякога тежки белодробни инфекции. Вече са починали повече от 3000 души и са се разболели над 80000, предимно в Китай.
"Може да намалее честотата на предаване на вируса, така че да има достатъчно време да се получи ваксина, която да се разпространи до следващата поява на вируса", коментира Адала.
Но това не означава, че коронавирусът ще си отиде завинаги.
Дори коронавирусът да стане сезонен, няма да изчезне
Коронавирусът вероятно ще започне да се колебае сезонно както грипа - ще намалява през лятото и ще се връща през есента и зимата всяка година.
"Надяваме се постепенно пролетта да накара вируса да се оттегли. Но не можем да сме сигурни в това."
Респираторните вируси са сезонни, тъй като по-ниските температури спомагат за втвърдяване на защитното гелообразно покритие, което заобикаля частиците на вируса. По-здравата обвивка им позволява да оцелеят достатъчно дълго във въздуха, за да преминават от човек на човек.
Грипният вирус „оцелява по-добре при прохладно и сухо време“, заяви за Business Insider Аманда Симанек (Amanda Simanek), епидемиолог от Университета на Уисконсин, Милуоки.
Но разбира се, сезоните в Северното и Южното полукълбо се разминават. Така след като в Китай, Европа и САЩ настъпи по-топло време, в страните от Южна Америка и Океания ще дойде зимата.
Освен това някои страни изобщо не преживяват сезонни промени, така че "грипът ще циркулира там целогодишно", отбеляза Адала.
Nauka.offnews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7