Диагноза „Сухо око”

Начална страница | Интересно | Здраве | Диагноза „Сухо око”
image

“Сухото око “е често срещан очен проблем причинен от липса или недостиг на слъзна секреция. Сълзите защитават очите като ги овлажняват и “смазват”. При недостатъчно отделяне на сълзи, които да поддържат влагата и комфорта на окото, се наблюдава бодеж, парене, сухота, чувство за чуждо тяло и зачервяване на очите. Най – често дискомфортът е основния проблем при сухото око, водещ пациента при офталмолог. Ако не се предприеме лечение съществува повишен риск от ерозии и инфекции на роговицата.
Пациенти с този проблем, често се оплакват от чувство за “пясък” в очите, сърбеж и сухота. Други общи симптоми са: горене, парене, зачервяване, гъста секреция и дразнене от светлината. Пациентите могат да се събуждат със “залепнали” клепачи сутрин. Могат да имат трудности при носенето на контактни лещи, които обикновено плуват върху  слъзния филм. Колкото и да е изненадващо, напълването на очите със сълзи също може да е симптом на “сухо око”, тъй като постоянното дразнене на очите предизвиква рефлекторно отделяне на голямо количество сълзи.Тези сълзи обаче се състоят главно от вода, липсват им специфичните съставки, предпазващи от изпарение и затова не могат да предпазват окото.
Нормално слъзната секреция намалява с възрастта. Въпреки, че синдромът “сухо око” може да засегне мъже и жени на каквато и да е възраст, жените след климактериум са най-застрашени.Причина могат да бъдат и лекарства, които намаляват слъзната секреция. Тъй като тези лекарства често са необходими, сухото око може да бъде лекувано с „изкуствени сълзи“
Лечение
 Слъзните каналчета на клепачите могат да бъдат запушени със специални запушалки временно или постоянно от вашият доктор. Това позволява на очите да останат влажни за по-дълъг период от време.  Всеки фактор, който допринася за сухотата, като твърде топло помещение, сешоар за коса, климатик, ветровити дни или дразнители във въздуха създава дискомфорт за пациентите със сухи очи. Тютюнопушенето е особено голям дразнител. Човек страдащ от сухота в очите може да има нужда само от “изкуствени сълзи“, но тъй като сухият синдром може да доведе до сериозни усложнения в окото, прегледът от специалист офталмолог е необходим.

Таня Георгиева
за в."България СЕГА"


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7