Хранително отравяне

Начална страница | Интересно | Здраве | Хранително отравяне
image

Увеличават се инфекциите предизвикани от бактерии в храната. Най-често срещаното заболяване причинено от храна е гастроентерит  и основният симптом е умерена до тежка диария. Един от щамовете на  E. coli може да увреди бъбреците. Хранителното отравяне е особено сериозно у малките деца, възрастните и тези с отслабена имунна система.
Ако вие или някой член на семейството ви започнете да повръщате, имате температура или диария, посъветвайте се с вашия личен лекар. Това ще ви помогне да получите помощта, от която се нуждаете и здравните органи да открият източника на инфекцията.
Бактерии, причиняващи хранително отравяне,  могат да се намерят върху месо и пиле, но източник на около половината от предизвиканите от храна заболявания годишно са пресни продукти. Най-често срещаните източници са зелен лук, спанак и други зеленолистни зеленчуци, кориандър, домати, чушки и кълнове люцерна. Бактерии и вируси, които могат да причинят гастроентерит , са намерени даже върху опаковани салата и спанак,  означени като измити и готови за ядене.
Как може да предотвратите хранително отравяне? Мийте ръцете си преди и след подготовка на храните. Половината от всички случаи на хранително отравяне могат да бъдат свързани с  немити ръце, или ръце, които не са измити  както трябва. Повечето от бактериите по ръцете се намират по пръстите. Правилното миене на ръцете включва покриване на пръстите и дланите със сапун и вода и търкане на ръцете. Изчакайте 20 секунди преди да ги изплакнете. Изсушете ги с хартиени салфетки.
Старателно мийте всички плодове и зеленчуци, даже тези, които имат кора. Мийте ги в продължение на поне 15 секунди и изплаквайте поне 15 секунди преди и след приготвяне на всяка храна. Не мийте месото или пилето преди готвене, тъй като тази практика води до разпространяване на бактериите, а готвенето на подходяща температура върши по-добра работа за убиване на бактериите и вирусите. Гответе всички меса и птици, докато достигнете препоръчаната вътрешна температура. Това изисква употреба на термометър за месо и те обикновено отбелязват минималната температура необходима за убиване на всички възможни бактерии.
Трудно е да си представим как невидими бактерии могат да причинят такива сериозни инфекции. В продължение на много години, даже лекарите не са вярвали, че бактериите причиняват инфекции. По същия начин е трудно да си представим, че грехът инфектира нашите души. Бог вижда нашите грехове, но Той е намерил начин да ги премахне. В Псалом 51:1 и 2, Давид моли Бог да има милост към него и да измие греховете му, да го измие духовно. За да научите повече за Божието духовно измиване и изцеление, вижте нашия уебсайт: www.helpinghandsbulgaria.net

Helpinghandsbulgaria
за в."България СЕГА"


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7