Какво да консумираме при грип и настинка

Начална страница | Интересно | Здраве | Какво да консумираме при грип и настинка

Когато сме болни, тялото има нужда от повече калории от обикновено – според лекарите с всеки градус повишена температура на тялото, метаболизмът също се покачва със седем процента. Тоест едно от най-лошите неща за организма по време на настинка или грип би било да го държим гладен и без възможност да поддържа имунната система силна, за да се справи по-бързо и по-леко с болест.
Най-добрите храни при настинка
Номер едно е безусловно пилешката супа – не само за душата, но и за тялото. И това не са само бабини деветини – ключовият момент тук е съдържащият се в пилешкото месо цистеин, аминокиселина, която помага за разреждането на секретите, които се натрупват в белите дробове. Топлият бульон спомага за овлажняването на носоглътката, предотвратява обезводняването и се бори с възпалителните процеси в гърлото. Добавяме и зеленчуци за допълнителна доза витамини.
Цитрусовите  плодове ще ви набавят витамин С. Ако имате болки в гърлото помага и малко сладолед.
За стомашните проблеми, които често съпътстват грипа, трябва да заложим на леки храни, които са лесни за храносмилане, и достатъчно течности. Най-добрият избор е препечен хляб и леко солени бисквити, които няма да раздразнят допълнително стомаха и ще подпомогнат храносмилането и възстановяването му.
Особено подходящи са и бананите с високото си съдържание на калий, който се изчерпва в случаи на повръщане, диария и обилно потене. Те също са лесни за храносмилане и зареждат тялото с електролити.
Ефективен за предотвратяване и облекчаване на гадене и други стомашни проблеми е джинджифилът, така че е пиенето на чай от джинджифил ще е от полза в тези ситуации, освен това ще помогне за хидратацията на тялото.

Таня Георгиева
за в. "България СЕГА"


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7