Защо мистериозният коронавирус в Китай възроди страховете от ТОРС?

Начална страница | Интересно | Здраве | Защо мистериозният коронавирус в Китай възроди страховете от ТОРС?
image

Епидемията с ТОРС „изтри“ приблизително 0,8 процентни пункта от ръста на брутния вътрешен продукт в Китай през 2003 г.
В Централен Китай бият алармата – мистериозното огнище на пневмония се свързва с нов коронавирус - семейство вируси, отговорни за заболявания, които варират по тежест от обикновената настинка до тежкия остър респираторен синдром или ТОРС. Тъй като някои от пациентите са работили или са пазарували на пазар за морски дарове, където са се продавали живи животни, съществуват опасения, че патогенът може да произхожда от животни, както вероятно ТОРС, а това възражда спомени за епидемията, която уби почти 800 души преди около 17 години.
1. Защо е тази аларма?
Все още съществуват притеснения, когато нов патоген се появи в популация, тъй като хората обикновено нямат имунитет към него и няма налични специфични лечения или ваксини. Новите коронавируси будят особена загриженост, тъй като е известно, че разпалват сложни огнища, които разболяват хиляди хора (както ТОРС), докато преминават през целия свят от Южен Китай.
2. Какво показват сравненията?
Избухването на вируса в Вухан, град с 11 милиона жители, започнало в средата на декември, изглежда тежко. Няколко случая са потвърдени на други места в Китай и близките страни, като са засегнати пътници, пристигащи от Вухан. Във вторник бе докладван за първия случай и в САЩ.
Първоначално изглеждаше, че вирусът не се предава лесно между хората, намалявайки потенциала му да породи епидемия, подобна на ТОРС. Но на 20 януари Световната здравна организация потвърди „някакво ограничено предаване от човек на човек“, а не само от животни към хора. Китайските държавни медии съобщават също, че здравни работници са били заразени. Това постави вируса от Вухан в категория, подобна на този на ТОРС. „Единственият добър фактор, предполагам, в момента изглежда ниската смъртност“, казва Санджая Сенайяке, доцент по медицина в Австралийския национален университет, цитирана от Bloomberg.
3. Колко сериозен е вирусът?
На този етап той изглежда по-малко вирулентен и по-малко смъртоносен от ТОРС. От няколкото смъртни случаи, свързани с вируса, поне някои са хора, които вече са били сериозно болни. Обичайната пневмония убива около 50 000 души годишно в САЩ.
4. Какви са симптомите?
Главно треска, като някои пациенти изпитват умора, суха кашлица и затруднено дишане. Рентгенографията на гръдния кош показва инвазивни лезии на двата бели дробове, съобщи СЗО. Досега обаче са регистрирани само няколко случая, изискващи хоспитализация. Възможно е други хора да са били заразени и да не са имали никакви или само леки симптоми. Много хора са се възстановили и са изписани от болницата.
5. Каква е причината?
Китайските власти идентифицираха нов коронавирус при един от пациентите с пневмония във Вухан след провеждане на генно секвениране. СЗО е маркирала новия вирус 2019-nCoV. Доклад, направен за Международното списание за инфекциозни болести, установи, че той е поне на 70% подобен по генетичен състав на вируса на ТОРС, но „изглежда клинично по-мек“ по отношение на тежестта, смъртността и преносимостта.
6. Откъде идва?
Геномните данни са публично достъпни от средата на януари, което позволява на учените от целия свят да изучават генетичния отпечатък за улики за това къде и как би могъл да се появя вирусът. Разследващите във Вухан са се фокусирали върху пазара на едро за морски дарове в град Вухан. Той е затворен от 1 януари, въпреки че случаите продължават да се появяват, включително при хора, които не са ходили на рибния пазар. Това повдигна възможността патогенът да дебне по-широко в града. После се оказа, че има заразени, които никога не са били на този пазар, и тогава властите обявиха, че очевидно вирусът се предава от човек на човек.
7. Колко време отнема идентифицирането?
Може да варира. ХИВ, например, не беше открит като причина за СПИН с години. В случая на ТОРС много от най-добрите китайски лекари първоначално бяха непреклонни, че става дума за пневмония, причинена от хламидия, сексуално преносима бактерия. Китай уволни тогавашния си министър на здравеопазването Джан Венкан за неправилно управление на тази криза. Във Вухан се намира първата китайска лаборатория за максимално биосъдържане, построена през 2015 г., за да изследва най-опасните патогени на планетата, така че градът би бил добре подготвен за настоящата епидемия.
8. Какво правят властите?
Китайският президент Си Дзинпин нареди да се вземат решителни усилия за ограничаване на разпространението му преди празника на Лунната Нова година, когато много хора пътуват. Летищата започнаха скрининг на някои пътници за симптоми. Здравната комисия на Китай реши да включи коронавируса в категория инфекциозни заболявания от клас В, която включва ТОРС, като същевременно предприема превантивни стъпки, които обикновено се използват при най-сериозните заболявания, като холера и чума. Пациентите са изолирани, за да се предотврати разпространение.
9. Какви са другите прилики с ТОРС?
Има паралели. И двата вируса се появиха в Китай. От дошли от животни коронавируси бяха причинени епидемиите от тежък остър респираторен синдром (ТОРС или SARS) и близкоизточния респираторен синдром (MERS). И двата се смята, че са тръгнали от прилепи, макар да са преминали върху хората от различни източници - MERS например дойде от едногърби камили.
Първите случаи на ТОРС се появиха в Китай в края на 2002 г., но властите дълго прикриваха епидемията и затова последва глобална паника, заразяване на повече от 8000 души и смъртта на над 750 от тях.
Епидемията „изтри“ приблизително 0,8 процентни пункта от ръста на брутния вътрешен продукт в Китай през 2003 г., според доклад на China Daily, който се позовава на служител на Националното бюро за статистика. Академично проучване от 2003 г. оцени глобалните икономически разходи на близо 40 милиарда долара или повече.
MERS се появи десетилетие по-късно в Близкия изток, но при по-трудно предаване от човек на човек той е доста по-опасен - при заразени около 2300-2500 души починаха близо 800, което означава близо 35% смъртност.
Investor.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7