Храносмилателен стрес - как да се справите с подутия корем, киселините...

Начална страница | Интересно | Здраве | Храносмилателен стрес - как да се справите с подутия корем, киселините...
image

Сигурно сте забелязали, че когато сте под напрежение, нерядко изпитвате болки в стомаха и чувствате храносмилането си затруднено. Но знаете ли, че стресът от ежедневието се отразяват различно на всеки човек в зависимост от спецификата на организма и характера му?  Затова и стомашните проблеми, свързани със стреса, са различни, а лечението трябва да се адаптира към всеки индивидуален случай.
Откакто науката откри, че човешките черва притежават над 100 милиона неврони, храносмилателната система с основание се нарича „втори мозък”.
Връзката между емоциите и храносмилането са обект на много изследвания.
Ключова роля в тази зависимост играят два хормона – адреналинът и кортизолът. При стрес организмът ги произвежда в повишено количество, за да мобилизира оптимално защитните си сили. За съжаление, в същото време те се отразяват неблагоприятно на работата на стомаха и червата.
Разнообразни симптоми
Чувство за топка в хранопровода, придружено с гадене или повръщане, рефлукс и киселини, раздразнено дебело черво – многобройни са неразположенията, които можем да изпитаме в дни на напрежение и стрес. Понякога погълната храна се задържа в дясната част на дебелото черво и ферментира там в продължение на дни. Това може да причини силни болки, които да бъдат приети за апандиситна криза. Когато дебелото черво се контрактира прекалено енергично, преминаването на храната е блокирано и се стига до запек. А когато се контрактира хаотично, се получава разстройство.
Намален праг на болката
Стресът намалява прага на болката. В корема постоянно има газове, но обикновено не ги усещаме. При психическо напрежение обаче те се усещат като болезнени. Често жените ги бъркат с гинекологично неразположение. Всъщност, става дума за спазмодичен колит – подутото дебело черво притиска матката и яйчниците и причинява постоянни, понякога остри болки.
Смущения в секрециите
Стресът се свързва и с повишена секреция на хлорхидратна киселина в стомаха. Това предизвиква усещане за парене. От своя страна адреналинът води до спазми на артериите, които захранват стомашната лигавица - увеличава се рискът от язва на стомаха. В тънките черва пък се повишава количеството жлъчни сокове, а ензимът алкалин действа дразнещо на чревните стени - това може да предизвиква стомашно разстройство, както и т.н. жлъчна мигрена.
Нарушен баланс на чревната флора
При хроничен стрес се увеличава пропускливостта на червата по отношение на големите молекули, например на алергизиращите молекули. Така се стига до алергии и хранителна непоносимост, както и до намаляване или прекалено увеличаване на апетита.
Фитотерапия и хомеопатия за повече спокойствие
Продукти на основата на маточина, хмел и глог са с доказан ефект срещу стомашните спазми, безпокойството и напрежението.  Специалистите препоръчват също валериана и липов цвят.
Подобреното настроение е предпоставка за нормално работеща храносмилателна система. За това могат да помогнат хомеопатичните средства, които са идеално допълнение към фитотерапията. Опитайте Gelsemium 9CH при временен стрес и Ignatia amara 9CH,  ако премятате едни и същи черни мисли в главата си.
Zdrave.rozali.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7