Какво представлява болестта подагра и как да се предпазваме от нея

Начална страница | Интересно | Здраве | Какво представлява болестта подагра и как да се предпазваме от нея

img

Известни са различни болести на опорно-двигателния апарат на човека, които водят до увреждане на ставите, мускулите и сухожилията. Болестта подагра е известна от векове. В какво се изразява това заболяване, какви са характерните симптоми, причини, степени на развитие и начини на лечение?

 Първите и най-типични симптоми са внезапна и нетърпима болка в отделна става, най-често големия пръст на крака или глезенната става. Винаги ставата е отточна, зачервена, много болезнена даже при лек допир. Тази кризисна болка може да трае от 2-3  до 7-8 дена и прави човека трудно подвижен. В някои случаи болката може да бъде в колянната става /с оток и зачервяване/. Какви са основните причини за това остро възпаление с почти нетърпими болки. При обмяната на веществата в организма  и по-точно при разграждане  на пуриновите съединения се образуват микро- кристали наречени пикочна киселина. Термина на английски е “uric acid”. При по-честа  консумация на месо и особено вътрешни органи като бъбреци или  черен дроб на животни, някои видове риба в организма  се внасят повече пуринови съединения и тогава риска от появяване на подагра е многократно по-голям. При разграждането на  тези вещества  въпросните  микро-кристали попадат в кръвта  и оттам в бъбреците, които трябва да ги отделят чрез урината. При повишено образуване  на пикочна киселина /кристали/ или при недостатъчно отделяне чрез урината, постепенно  за  период от година или повече, кристалите се отлагат в ставите, започва  възпаление на нервните окончания, на меките тъкани  и един ден внезапно идват кризисните болки. След първата атака  може да мине и цяла година без особени болки. Хората временно забравят за това и не вземат мерки. Следващата криза може да е по-силна и продължителна и да обездвижи пациента за 6-7  или 15 дена. Тогава неотложно трябва да се направят основни кръвни изследвания и да се провери пикочната киселина, съответен медицински преглед на болните стави, да се постави  диагноза  и започне лечение. Ако това не се направи ще започне хронифициране на процеса и след време ще настъпят сериозни  увреждания на стави, периферни нерви и меки тъкани. Много често тези кристали се отлагат в бъбреците и образуват бъбречни камъни. Това създава  допълнителни  проблеми.

Както споменах  честата употреба на месо, богато с пуринови съединения, употребата на някои видове риба като скариди, скумрия или кралски бели миди, както и употребата на алкохол водят до повишен риск от образуване на  пикочна киселина /кристали/ и риск от подагрозно възпаление. Също има  генетично предразположени хора – съгласно статистиката около 6- 11  процента от населението. Съществуващи заболявания като повишено кръвно налягане, бъбречни възпаления, някои химически агенти като оловни съединения, всички те увеличават риска от подагра. Доказано е, че хората с наднормено тегло са  в тази рискова група.

 Диуретични лекарства, които се предписват при  хипертония  затрудняват елиминирането на пикочната киселина чрез урината. Също салициловата киселина от аспирина води до намалено отделяне на кристалите. Ограничената  употреба на течности или честата употреба на солени храни увеличава значително рисковете от подагра.

 За поставяне диагноза подагра имат значение следните симптоми:  внезапна поява  на остра и продължителна болка в големия пръст на крака или глезенна става, зачервяване и оток, трудни движения на ставата. Също много важно е да се провери  нивото на пикочната киселина в кръвта или наличието на бъбречно възпаление и бъбречни камъни.  

 Какво лечение се прилага при подагрозните болки?  Често се използуват нестероидални  противовъзпалителни лекарства /NSAID/. Такова лекарство е  Indomethacin,  което  намалява  болките и възпалението. Не трябва да се комбинира с аспирин, защото се затруднява излъчването на пикочното киселина. Започва се с относително висока доза и постепенно се намалява успоредно с намаляне на ставната болка. Лекарството има и сериозни странични ефекти,например при пациенти които имат стомашни язви, гастрити, бъбречни възпаления или чернодробни увреждания. Тогава  употребата на Индометацин създава определени рискове. Друго известно лекарство което се прилага  е Colchicin. Трябва да се прилага в много минимални дози, защото може да увреди черния дроб .То проявява  токсичен ефект и също може да затормози  сериозно нервната регулация  на дишането. Няма открито синтетично лекарство без странични ефекти.

Какъв е подхода на  Алтернативната медицина /Натуропатията/ към подаграта и подагрозните увреждания? След появяване на типичните симптоми, проверката  на пикочната киселина и доказване, че е налице подагрозно състояние се въздействува на причините които го довеждат. За намаляване образуването  на пикочната киселина и  по-бързото и елиминиране се препоръчва следното:

1.Ограничаване употребата на месни храни и определени видове риба които съдържат пуринови съединения. Прекратяване за дълго време употребата на алкохол и солени храни. Ограничаване на всички захари. Увеличаване употребата на чиста или минерална вода .

2. Избягване употребата на силни диуретични лекарства и също аспирин.

3. Активизиране на бъбречната функция и съответно отделяне на горепосочените “микро кристали/ от урината. За целта могат да се използуват различни биоактивни вещества като напр Corn Silk herbs, Uva ursi, Horsetail, Cranberry extract,Blue berry fruit и други.

4.Активизиране чернодробната функция, за по-бързото разграждане на пуриновите съединения. За целта има различни натурални стимулатори  в зависимост от конкретното състояние на пациента. През последните десетина години в Америка са изследвани и доказана ефикасността на около 10- 12 вида органични вещества. Те имат силно изразени противовъзпалителни свойства и също стимулират ензимните процеси за по-бързо разграждане на пуриновите съединения.      

5. Избягване употребата на болкоуспокояващи лекарства. Доста от тях затрудняват излъчването на кристалите от урината.

Горепосочените вещества не се рекламират по телевизията, защото са сравнително евтини и пречат много на бизнеса на фармацевтичните компании.

6. За всички хора с наднормено тегло се препоръчва диета и поне два пъти годишно да изпълняват програма за “ ендогенно очистване на организма” от токсични метаболити . Да трябва да се положат усилия и търпение ,за да не се стига до тежките подагрозни кризи и обездвижване,когато човек губи контрол над ситуацията и може да изпадне в големи финансови разоди.

 Материала състави консултанта по Натуропатия  Веселин Вълчев
за в.”България Сега”
        


Оценете тази статия
2.64

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7