Грип или настинка? Как се пренасят вирусите и как да ги спрем?

Начална страница | Интересно | Здраве | Грип или настинка? Как се пренасят вирусите и как да ги спрем?
image

Много хора мислят, че хремата автоматично значи грип. Не е точно така. Когато характерното дразнене в носа или в гърлото продължи няколко дни, това при всички случаи е признак за разболяване. Качваме и температура.  Типична настинка, предизвикана от риновируси или аденовируси.
При истинския грип здравето ни се влошава изведнъж, без предварителни признаци. Чувстваме се много зле и без сили, качваме висока температура, получаваме суха кашлица. Причинител е опасният вирус на инфлуенцата.
Има и друга разлика между грипа и обикновената хрема – срещу грип можем да се имунизираме, срещу многообразието на различните (над 200) вируси на настинката не можем.
Как се пренасят вирусите и как да ги спрем?
Вирусите на настинката и грипа попадат в устата, носа или очите. Заразяваме се от хора, които кихат в другия край на стаята – просто вдишваме заразните частици от слюнка и лигавица. Когато пипаме неща, докосвани от болни - дръжката на вратата, телефонната слушалка, банкнотите и т.н., се заразяваме при последващо докосване на лицето. Ненапразно се казва, че най-лесно се разболяваме, ако не си мием често ръцете. Ако вирусите попаднат в устата, има възможност със слюнката да бъдат отведени в стомаха и там да бъдат унищожени от стомашната киселина.
Как се разпространяват вирусите в тялото ни?
За да се размножат, вирусите на инфлуенцата имат нужда от определени ензими. Точно тях блокират новите препарати срещу грип, но в самото начало на заболяването, когато вирусите са сравнително малко. Ако пропуснем този момент, не можем да се предпазим от вирусите, а само да облекчаваме симптомите. Докато при настинка тези препарати въобще не действат.
За колко време се размножават вирусите в тялото ни?
От момента на попадането в носоглътката – 8 до 12 часа, докато се размножат. Това е инкубационният период. Ние веднага  усещаме, че нещо става в носа ни, но от началото на инфекцията до проявата на всички симптоми могат да минат 36 до 72 часа. Тогава всъщност не сме толкова заразни, колкото през първите три дни. Ако се чудим кой ни е заразил, най-вероятно е бил човек без изразени симптоми. Това важи и за грипа - симптомите също се проявяват един или два дни след заразяването.
Възможно ли е двама души с различни оплаквания да са заразени с един и същи вирус на настинка?
Да, дори единият да има само лека хрема, а другият да лежи с температура. Зависи от вашата имунна система  дали ще прекарате настинката само с течащ нос, или и с висока температура.
Защо някои хора са вечно болни, а аз почти никога не се заразявам?
Това е неизяснен въпрос дори за вирусолозите. Има  няколко възможни обяснения. Вероятно вие вече сте имали такъв вирус, дори изобщо да не сте забелязали. Имунната ви система го е разпознала и унищожила. Възможно е да правите всичко необходимо, за да избегнете заразата. Възможно е обаче и да сте от тези 25%, които се заразяват, но без симптоми.
Накрая е вероятно и наследственият ви имунитет да ви предпазва напълно от заразяване. Има генетични варианти, които на практика изключват възможността от инфекция. Това е доказано за  HIV вируса. Учените непрекъснато изследват зависимостта между наследствения имунитет и вирусите на инфлуенцата. Установено е кои гени трябва да са активни, за да могат тези вируси изобщо да се размножават в организма на засегнатия.
Кой е най-опасният вирус?
Вирусът на бяса е най-смъртоносен. За няколко седмици или месеци той винаги убива, ако не се лекува. В наше време бясът се приема за изкоренен, но пък вирусът на СПИН е съвсем жив и при липса на лечение за средно десет години води до летален изход. Сега има медикаменти, които се справят до известна степен с него.
Кои са по-опасни – вирусите или бактериите?
Трудно е да се каже. В последно време по-известни станаха вирусите – на СПИН, на атипичната пневмония, на свинския, птичия грип. Може би защото невинаги можем да ги лекуваме. Всъщност, причината за това е, че те нямат собствена обмяна на веществата, която да блокираме, както антибиотиците правят с бактериите.
Бактериите обаче стават опасни тогава, когато антибиотиците не могат да стигнат до тях, защото са капсуловани (например при туберкулозата). Също и ако вече не се влияят от антибиотици, защото са станали резистентни.
Защо при някои вируси реагираме различно при първия контакт в сравнение със следващите?
Някои вируси остават в тялото след инфекцията (например на варицелата).Те се загнездват някъде и могат да чакат с години. При стрес или отслабнала имунна система започват отново да се размножават. Този път не са проникнали през дихателните пътища, а са имали време да се разпространят по нервните пътища. Затова симптомите са различни, в случая на варицелата се стига до херпес зостер.
Как да се предпазим от инфекция?
С миене на ръцете най-вече. Това е най-важното, както доказват многобройни изследвания. Най-малко 30 секунди е добре да се сапунисвате и миете, след това грижливо да се изплаквате и изсушавате. Ако го правите пет пъти дневно, ще боледувате от вируса на настинката два пъти по-рядко. Добре е да ви стане навик да се миете веднага когато се приберете у дома или при влизане в офиса.
Избягвайте да пипате очите и носа си.
Проветрявайте често. Чистият въздух отвън не съдържа вируси. Влажността в помещенията е важна за лигавицата. Препоръчва се проветряване по четири пъти на ден, за по 10 минути.
Пийте повече течности. Ползвайте всичко, което може да изплакне вирусите от носоглътката – спрей за нос, супи, чайове и лютиви храни, ако обичате.
С достатъчно сън. При изследвания е доказано, че по-рядко боледуват хората, които имат здрав сън.
Как да предпазим другите около нас?
Мийте си ръцете, особено преди готвене.
Отидете в отделна стая, ако е възможно. Преместете се да спите някъде другаде, а не при болния.
Избърсвайте носа си с книжна кърпичка и веднага я изхвърляйте в специално поставена до леглото торбичка.
Zdrave.rozali.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7