Броят на жените, забременяващи след 40, значително расте

Начална страница | Интересно | Здраве | Броят на жените, забременяващи след 40, значително расте
image

Само за 10 години броят им е нараснал с 50%.

Днес  35 години вече не се смятат за късна възраст за раждане на първото дете и често жените чакат дори до 40 години, за да решат искат ли да създадат семейство и да раждат дете.
Забременяването обаче на такава възраст по традиционния начин може да се окаже трудно, поради факта, че с течение на времето при жените намаляват функциите на репродуктивната система, изчезва жизненият запас от фоликули на яйцеклетките, а производството на естроген в организма намалява.
Ограниченият запас от яйцеклетки е главната причина за намаляване на детеродната способност. Яйцеклетките стареят, с всяка следваща година те са по-малко способни за оплождане, а матката става все по-малко приспособима към бременност. Затова колкото повече напредва възрастта, толкова по-малки са шансовете за забременяване и износване на плода.
С възрастта нарастват и шансовете за спонтанен аборт и за поява на вродени пороци при плода, тъй като матката е все по-малко способна да задържа ембриона, а процентът на хромозомните отклонения и формирането на непълноценни ембриони нараства при 2 от всеки 10 случая до 40-годишна възраст и при 4-5 от всеки 10 случая на 42-45 годишна възраст.
Тази статистика не означава, че жената, навършила 40 години, не може да забременее и да роди здраво дете. Данните показват, че благадарение на новите научни методи жените раждат здрави деца след традиционно смятаната за детеродна възраст и дори след началота на климакса.
Някои жени на една и съща възраст са биологически значително по-млади от други. Техните яйчници функционират по-дълго от средното ниво по статистика.
Zdrave.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7