Приятел в депресия - какво да правите и какво НЕ!

Начална страница | Интересно | Здраве | Приятел в депресия - какво да правите и какво НЕ!
image

Всички сте чували, че "Приятел внужда се познава". Но кога трябва да се намесите и кога е по-добре да отстъпите назад? Вижте какво да правите и какво не, когато някой ваш близък страда от депресия.
Депресията е сред болестите на новото време. Смята се, че до една десета от хората страдат от някакъв вид депресия. Справянето с депресия не е лека задача и често човек има нужда от подадена приятелска ръка, за да победи и да се върне към нормалния си начин на живот.
Как да познаете депресията?
Депресията има много лица. Често остава скрита дори за най-близките на човека, но има някои знаци, които да обострят вниманието ви и да ви накарат да се вгледате в дълбочина.
необичайна тъга, плачливост
необичаен песимизъм
неглижиране на личната хигиена
липса на енергия
проблеми със съня или прекалена сънливост
проблеми с концентрацията
нежелание за общуване
раздразнителност
Как да помогнете на приятел в депресия?
Накарайте го да говори
Първата стъпка, която да направите, е да накарате човека да говори. Не го притискайте. Опитайте да задавате много въпроси. В никакъв случай не съдете и не давайте мнение, особено ако не ви е поискано. Покажете съчувствие и вижте проблема през гледната точка на приятеля си. В началото е възможно да срещнете съпротива. Хората в депресия се затварят в себе си и се изисква много търпение, за да ги накарате да се отворят полека-лека към света.
Насърчете го да потърси помощ
Депресията не е просто тъга. Това сериозно заболяване сякаш е още не много добре разбрано у нас. Често пъти за справяне с депресията човек трябва да потърси професионална помощ от психолог. Насърчавайте приятеля си, дори му помогнете в търсенето на подходящ терапевт.
Научете повече за депресията
За да помогнете на човек, страдащ от депресия, трябва да сте наясно с какво се сблъсквате. Депресията е сериозно заболяване, което често протича в продължителни периоди и е психически и физически смазващо за страдащите от него. Научете колкото можете повече за депресията, за да знаете с какво се сблъсквате.
Не забравяйте да се грижите и за себе си, защото товарът, който носите е не по-малък. Намерете свой начин да се отърсвате от негативните емоции и да разпускате. В противен случай можете да се окажете в ситуация, в самите вие ще имате нужда от помощ.
Помогнете с ежедневните задачи
Ежедневните дейности често са най-голямото предизвикателство за хората в депресия. Опитайте да помогнете по ненатрапчив начин, без да го изтъквате. Използвайте изречения като "Искаш ли да напазарувам(е)?" или "С какво мога да съм ти полезна/ полезен?". Понякога е необходимо просто да сте там, за да правите компания на приятеля си, докато сам върши нещо. В разговори всичко е по-леко.
Не спирайте да сте подкрепа
Хората в депресия често се изолират. Възможно е никога да не ви звънят, да не ви връщат обаждания. Не го приемайте лично, не се отказвайте. Бъдете постоянни в помощта си и знайте, че пътят в справянето с депресията не е лек.
Какво да НЕ правите?
Не опитвайте да наствлявате - не влизайте в ролята на ментор, който изтъква грешки. Не карайте приятеля си да следва определен път, за да се възстанови. Подобно поведение кара депресираният да се затваря още повече в себе си.
Не приемайте нищо лично - това, че не получавате обаждания или помощта ви бива отхвърлена в началото не цели да ви обиди лично, а е съвсем нормално поведение на човек в депресия.
Не сравнявайте - никога не правете сравнения с други хора. Човек е индивидуален, проблемите и пътищата за решението им - също.
Не се правете на терапевт - депресията е сериозно заболяване на психиката, което изисква професионална намеса. Можете да помогнете с разговор, но не и с насоки за решаване на проблема.
Zdrave.rozali.com


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7