Витамини: Тиамин и затлъстяване - каква е връзката?

Начална страница | Интересно | Здраве | Витамини: Тиамин и затлъстяване - каква е връзката?
image

Макар затлъстяването да се свързва предимно с липсата на физическа активност и системното преяждане, то може да е породено и от недостиг на някои питателни вещества в храната. Един добър пример е витамин В1, познат като тиамин.
По данни на СЗО от 2008 година, над 50% от европейските жители са с наднормено тегло, като 23% от жените и 20% от мъжете страдат от клинично затлъстяване, като тези статистики непрекъснато нарастват. Причините за т.нар. „епидемия“ от затлъстяване са множество, но една от най-пренебрегваните е витаминовия дефицит в съвременната човешка диета.
Според изследване от 2015 година, между 15,5% и 29% от хората с наднормено тегло страдат от недостиг (дефицит) на тиамин. Той се поражда от честия прием на алкохол, нездравословното и еднообразно хранене и неправилното готвене на храни. Съществуват и метаболитни заболявания водещи до тиаминов дефицит, но те са сравнително редки.
Тиамина катализира някои ключови биохимични реакции в човешкия организъм и е силно въвлечен в метаболизма на глюкозата (кръвна захар). В цикъла на Кребс, извършващ се в митохондриите, тиамина е важен кофактор в производството на енергия, под формата на молекули АТФ. Той е ключов фактор и в пентозо-фосфатния метаболизъм, чрез който се синтезират невротрансмитери, мазнини, нуклеинови киселини, амино киселини, стероиди и др. Тиамина се използва усилено за обработката на захари в тялото, колкото повече прости захари се приемат, толкова по-бързо се изчерпва В1. Когато е в недостатъчни количества, захарния метаболизъм се нарушава и се наблюдава усилено отлагане на мазнини в тялото.
За разлика от повечето полезни витамини, тиамина не може да се извлича адекватно от млечни продукти, плодове и зеленчуци. Оптималните източници на тиамин са свинско, телешко, житни кълнове, пълнозърнести храни, яйца, риба и някои ядки.
Понеже е водно разтворим, при недостиг на приема на тиамин с храната, запасите на тялото се изчерпват до 2-3 седмици. Според диетолози, това настъпва най-често при консумирането на висококалорични храни с пренебрежително витаминово съдържание (празни калории): пържени храни, подсладени храни и напитки, алкохол, тестени изделия. Процеса на приготвяне на храните също е от особено значение – тиамина е един от най-неустойчивите на високи температури витамини. Печенето, варенето и пастьоризацията на храни, съдържащи витамин В1 водят до необратимото термично разграждане на 35%-50% от общото му съдържание, а при пърженето се губи над 65% от тиамина.
Препоръчителния дневен прием на витамина е 0,5 милиграма за всеки 1000 калории, погълнати с храната. Важно е да се отбележи, че полифенолни съединения, намиращи се в кафето и чая могат да деактивират тиамина и, приемани редовно в големи количества, да доведат до тиаминов дефицит дори при нормално хранене.
Puls.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7