Какво представлява хипертонията - Високо кръвно налягане

Начална страница | Интересно | Здраве | Какво представлява хипертонията - Високо кръвно налягане
image

Кръвното налягане е налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове при всеки удар на сърцето. Това налягане е необходимо на кръвта, за да може тя да достигне до всички части на човешкото тяло.
 Когато сърцето се свива (нормално около 60 – 80 пъти в минута), то изтласква кръвта в артериите и налягането в тях се увеличава. Обратно, когато сърцето се отпуска между две свивания, налягането на кръвта намалява. Следователно има две нива на кръвно налягане: горно ниво, когато сърцето се е свило и долно ниво, когато сърцето се е отпуснало. Горното ниво на налягане се нарича систолно налягане, а долното – диастолно налягане.
Кръвното налягане е подложено на денонощни колебания: най-високите стойности са рано сутрин и в късния следобед, значително по-ниски са - по обедно време (особено след обяда) и най-ниски – през нощта.
Стойностите на кръвното налягане варират в определени граници и в зависимост от извършваната дейност – при физическо натоварване кръвното налягане се покачва, а при покой и почивка - се нормализира.
Кога кръвното налягане се смята за повишено
При измерването се използват две цифри. Когато горната (систолната) граница надвишава 140 мм, а долната (дистолната) - 90 мм, може да се говори за повишено артериално налягане. То трябва да се мери най-малко веднъж годишно, при отпочинал организъм и в легнало положение.
Какви са симптомите при хипертонична болест
В началния стадий липсват оплаквания.
Ранните оплаквания са от главоболие, световъртеж, замаяност и гадене, зачервяване, пребледняване, раздразнителност, влошаване на съня, намалена концентрация, стягане в тила и челото, евентуално кръвотечение от носа. Една голяма част от пациентите са без оплаквания.
В по-късните стадии на болестта оплакванията придобиват постоянен характер, а стойностите на артериалното налягане се стабилизират в граници 150-180/95-110 мм живачен стълб. При трайно повишено кръвно налягане се развива атеросклероза с увреждане на бъбреците (нефросклероза), сърцето (сърдечен инфаркт), мозъка (мозъчен инсулт) и др.
В хода на болестта често настъпват хипертонични кризи, с бързо и рязко покачване на артериалното налягане до и над 190/115 мм живачен стълб и засилване на главоболието. Кризата е с различна продължителност - от 1-2 часа до 3-4 дни и се съпътства от силно главоболие, нерядко гадене и повръщане, световъртеж, намалени зрение и слух, сърцебиене, треперене.
Какви са причините за високото кръвно
Високото кръвно налягане е заболяване, за което няма установена причина - в 95 % от пациентите, а в останалите 5 % се дължи на бъбречни и ендокринни заболявания или като страничен ефект на някои медикаменти.
Като предразполагащи фактори се приемат тютюнопушене и злоупотреба с алкохол, наднорменото тегло, стресът, повишеното нивото на холестерол. Има наследствен характер.
Каква е прогнозата при хипертония
Ако не е много високо кръвното налягане, няма рискове. Но с течение на времето могат да настъпят мозъчни и сърдечни проблеми, бъбречна недостатъчност, артериални усложнения.
При своевременно и правилно лечение рискът от сърдечносъдови заболявания може да бъде намален с 50 на сто.
Независимо от високия процент на смъртност, тези заболявания имат една особеност, която ги прави сравнително по- лесно победими - продължителния латентен период.
Как можем да се предпазим от хипертонията
Целта на лечението е трайно да се понижи артериалното налягане до достигане нормални или близки до нормалните стойности.
Нужно е да се спазва подходящ диетичен режим, с ограничаване на готварската сол и мазнините от животински произход.
Препоръчва се щадящ рационален ритъм на работа, осигуряване на 8-часов нощен сън, закалителни процедури, физически натоварвания под контрол, избягване на силни емоции и нервно-психично пренапрежение. Забранява се тютюнопушенето и злоупотреба с алкохол.
Zajenata.bg


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7