Матча чай – „кралят на чайовете“ или... „морална геометрия“

Начална страница | Интересно | Здраве | Матча чай – „кралят на чайовете“ или... „морална геометрия“
image

„Чаят не е обикновена напитка. Когато чаят се превърне в ритуал, той развива способността да виждаме великото в детайлите. „Човек, който не е пил чай, е в противоречие с Вселената.“ – казват мъдреците.
 „Чаят е морална геометрия, защото определя нашето чувство за пропорция към света. „Тази философия олицитворява истинския дух на източната демокрация, правейки всички нейни привърженици с вкус аристократи“ – пише Окакуро Какудзо. „Срещата на чай е също „среща на чувства“ – заявява японският писател романист и носител на Нобелова награда за литература Ясунари Кавабата.
Матча чаят се счита за изключително деликатна напитка. Матча е наслада, удоволствие, привилегия... Матча е като... елегантното вино - наслаждаваме му се, но не го пием всеки ден.

Maтча
Матча е зелен чай, който се използва в традиционната японска чайна церемония. Японците го консумират в продължение на 800 години. Матча е култова напитка в Япония, произвежда се единствено там, при това само 5% от продукцията отива за външния пазар. Основните неща, които различават матча от останалите други зелени чайове, са две: първо, че седмици преди беритбата му храстите са засенчени; второ, че след изсушаването му се смила на прах в мелници. Всъщност матча е единственият чай, който е прахообразен.
Интересен е фактът, че една каменна мелница смила за един час само 30 грама чай. Това е едната от причините цената на матча да е висока. В чайните салони на Берлин, например, 30 гр биоматча може да се закупи за 10 евро; 40 гр добра биоматча е около 35 евро като цената достига и до 50 евро. Цената на матча се определя от редица фактори, например от региона, където се отглежда; от сорта: дали е „церемониален“ сорт, за който се избират най-младите, най-нежните и меки листа (използва се в Дзен церемониите) или е „премиум“ сорт, който е по-малко сладък от „церемониалния“.

Производство
Чаените растения за матча се отглеждат главно в регионите Фукуока, Удзи, Нисио, Кюсю, Шидзуока. Едно от интересните неща за чаените храсти е, че седмици преди брането са засенчени, за да бъдат защитени от преките слънчеви лъчи. Засенчването спомага за образуването на повече хлорофил и аминокиселини. Чаените листа стават нежни, тъмнозелени, сочни и ароматни. Чаят се бере само няколко дни през месец май като брането се извършва от опитни берачи на ръка. Откъсват се само най-фините и млади листенца на чаеното растение.
Веднага след прибирането на реколтата чайните листа се запарват, което спира ферментацията на листата и до голяма степен консервира чувствителните съставки. След това листата внимателно се изсушават в специални сушилни фурни. Впоследствие изсушените листа се смилат в каменни мелници на фин прах. Казват, че добрата матча наистина се нуждае от време, т.е. колкото по-бавно е смилането, толкова по-добро е качеството на матча. При едно бързо смилане се развива горещина, посредством която матчата може да загуби ценни вещества – посочват експертите.
Според Лам Канг Чуен: „Чайните листа са въплъщение на три елемента - Небе, Земя и човек ... Под „Небе“ имаме предвид времето и климата ... Под „Земя“ имаме предвид плодородието на почвата ... „Човек“ олицитворява изкуството да прави чай от листа.“
Цвят, вкус, съставки
Матча има интензивен зелен цвят, подобен на камъка яде. Вкусът е сладникъв, при по-късните беритби – леко трапчив. Ето какво пише в една японска книга: „Зеленият чай е не само действителен цвят, но цветът на самия живот. А горчивината на чая – това не е само вкусът на чая, но и вкусът на самата съдба.“
Матча съдържа катехини, каротини, витамини А, В1, В2, С, Е, но предимно танин и  L-теанин (аминокиселина). Според специалистите, именно съчетанието на L-теанин и кофеин допринася за неповторимостта на матча. При мача кофеинът действа чрез червата, което означава, че за да започне ободряващото действие, трябва да мине известно време. За разлика от кафето, ободряващото действие на матча идва по-късно, но продължава около 5 часа.
Една порция матча съдържа 25-65 гр кофеин, а една чаша кафе съдържа 150 гр. кофеин. Още нещо, което е от изключително съществено значение: една порция матча съдържа 5,5 калории, а една доза кока-кола: 105.

Повече за съставките на матча чая

Матча съдържа:
•    L-теанин – специална аминокиселина, която засяга мозъчната функция и настроението; действа успокояващо, без да се изпитва сънливост.
•    Кофеин - имащ стимулиращ ефект, увеличаващ способността за концентрация.
•    Протеини – важни донори на енергия и сила.
•    Полифеноли (антиоксиданти).
•    Танин - танините успокояват и дезинфекцират стомашно-чревния тракт, раздразнен от инфекция или нездравословна храна.
•    Калий - важен за нервните и мускулните функции в тялото.
•    Калций – важен за образуването и стабилността на костите.
Калцият има регулиращ ефект върху сърдечно-съдовата система, особено кръвното налягане.
•    Желязо - незаменимо за целия енергиен метаболизъм, за функциите на клетките и транспортирането на кислород в кръвта.
•    Витамин А
•    Витамин В1
•    Витамин В2
•    Витамин С
•    Витамин Е
•    Флуорид
•    Каротин
•    Катехини.
Катехините действат като мощни антиоксиданти, предпазват от въздействието на UV лъчението, инхибират стареенето на кожата и защитават клетките. Катехините регулират нивата на холестерола и предотвратяват образуването на съдови плаки, отговорни за артериосклерозата.   
Смята се също, че катехините спомагат за създаване на термогенеза – производство на топлинна енергия в тялото, което е свързано с изгарянето на калории.
•    Една купичка матча съдържа 5 пъти повече антиоксиданти, в сравнение с всяка друга храна.
Здравословните ефекти
Матча е един от най-здравословните природни продукти – посочват специалистите. Тя увеличава физическата и психическата издържливост, има хидратиращо, а също така изключително освежаващо и ободряващо действие. Навремето, именно за да могат дълго и интензивно да медитират, будистките монаси започнали да пият матча. „Чаят и съзерцанието – това е едно цяло.“ „Чаят дава решителност на човек, увеличава способността му да обработва впечатленията и се фокусира върху концентрираното мислене.“ – е записано в старите книги.     
В древните писания четем също: „Пиенето на матча чай ви прави щастливи.“ Но вие не ставате нито хиперактивни, нито нервни. Матча е най-подходящият чай против стрес.
Здравословният ефект на матча чая се наблюдава и развива при редовната му консумация. Концентрираните активни съставки на чаеното растение имат балансиращ ефект върху много процеси в организма. Може да се предположи, че хората, които редовно приемат зелен чай, са почти имунизирани срещу определени заболявания.
Също така матча се счита за помощно средство за отслабване. Матча изгаря мазнините и редуцира наднорменото тегло. Увеличава основния метаболизъм и производството на телесна топлина. От друга страна горчивите вещества в чая потискат апетита към сладкости.
Посочва се също така, че матча редуцира вредата за белите дробове, причинена от тютюнопушенето. Тя играе важна роля при лечението на инсулт, Алцхаймер и Паркинсон.
Японците споделят, че матча ги зарежда със сили, повишава имунната им система, помага им да бъдат младолики и здрави.
Приготвяне
    Казват, че за приготвянето на матча чай се изисква... елегантност, но и малко повече търпение отколкото за приготвянето на кафето. За да може вкусът на смлените чаени листа да се развие напълно, матча трябва да се приготвя със спокойствие и прецизност.
За приготвянето на матча се нуждаем от:
•    матча на прах
•    вода
„Водата е тяло за чая, а чаят е душа за водата.“
•    керамична купичка (чаван), в която се разбърква чая. 
Най-добре е чаванът да бъде оригинален и ръчно изработен в Япония. Традиционно той е от камък, керамика или порцелан, но може да бъде и от стъкло като цветът на купичката винаги съответства на цвета на матча чая.
•    бамбукова лъжичка/шпатула (чешаку) за отмерване на чаения прах.
•    бамбукова четка/метличка (шасен)
„Шасенът“ – това тъй фино, просто и ефективно малко устройство се изработва от едно цяло парче бамбук, което е нарязано на 80, 100 или 130 ресни, приведени в типична извита форма. В Япония производството на бамбукови четки е традиционен занаят. Машинното производство на шасен не е нито желано, нито възможно.
Начини на приготвяне
Ще ви запозная с два начина за приготвяне на матча чая:
Първи начин:
Поставяме на масата купичка и в нея наливаме малко гореща вода. Внимание: водата никога не трябва да бъде гореща! Най-добре е температурата да бъде 80°C (в идеалния вариант я измерваме с чаен термометър). След това, потаме четката във водата и плавно я движим (около една минута). По този начин ресните на четката омекват и няма опасност след това да се пречупят. Впоследствие изхвърляме водата.
В празната и чиста купичка поставяме две бамбукови лъжички матча прах. В случай че желаем чаят да бъде по-силен, бихме могли да вземем 3 бамбукови лъжички. Ако нямаме бамбукова лъжичка, можем да отмерим с чаена лъжичка (една чаена лъжичка мача на прах се равнява на две бамбукови лъжички матча).
По-нататък наливаме 70 мл вода (желателно е темпертурата да бъде 80°C), вземаме бамбуковата четка и започваме да бием мачата, така че да се получи пяна. Пояснение: четката движим само напред и назад  по повърхността, движенията никога не са кръгови; движенията идват от китката на ръката, а не от рамото; четката се държи с два пръста (палец и показалец). Някои държат четката с трите пръста (палец, показалец, среден), което създава повече стабилност, аз лично също я държа с трите пръста. Майсторите ни съветват пръстите никога да не преминават бамбуковия пръстен. Разбира се, това отново е от естетична гледна точка.
При биенето пяната се образува бързо. За да разбием някои големи мехурчета на по-малки, повърхността на пяната заглаждаме с четката. С това матча чаят е готов за пиене. Матчата с фина пяна изглежда много красиво... Отпивайте малки глътки от чая и се наслаждавайте на невероятния вкус!

Втори начин:
Вземаме купичка и в нея поставяме две бамбукови лъжички матча на прах. Водата, чиято температура е 80°C, наливаме в дървена каничка, след това от нея наливаме водата в купичката.
Най-напред разтваряме матчата като започваме да движим четката и тя допира дъното. Движенията са леки, из цялата купичка. Движенията са винаги напред и назад по повърхността. Никога не са в кръг! Четката не опира дъното.
Когато матчата е добре разтворена, вдигаме четката от дъното и започваме да я движим по-бързо, движенията са само напред и назад. В продължение на минута бием матчата. Ето..., че пяната е готова. В повечето случаи на повърхността има няколко по-големи мехурчета. За да ги изгладим, минаваме по повърхността леко с четката. Накрая правим по повърхността едно фиерично кръгово движение с четката, задържаме я в средата и елегантно я вдигаме. Матчата е готова. Приятен апетит! „В чая има толкова вкус на... уют.“

Няколко интересни информации относно пяната:
Пяната никога не променя вкуса на матча чая. Пяната допринася за естетика. Пяната прави чая по-приятен за пиене. Различните Чайни училища в Япония застъпват различни идеали за пяната. Чайното училище в Киото, например, поддържа идеала: пяната да бъде много фина и разстлана из цялата повърхност на купичката. Друго Чайно училище, обаче, следва идеала: пяната да бъде само в половината чаша. Според привържениците на този идеал повърхността с пяната символизира полумесеца, а повърхността без пяната символизира морето. Всъщност общото за всички Чайни училища са две неща: първо, че пяната е въпрос само на естетика и второ, че приготвеният чай никога не трябва да съдържа малки топчета матча на прах, т.е. те трябва да бъдат идеално разтворени.

Накратко за чайната церемония
Казват, че матча е чаят, който се консумира с изключително голяма наслада. А една мъдрост посочва: „Дегустацията на чай започва още преди да е дошло времето за първата глътка.“ Лично аз също споделям това мнение.
За церемонията при сервиране на мача чая можем да посветим цял материал или цяла книга. Историята и традицията са много интересни. Но сега съсем накратко.
Японската чайна церемония „чаною“ (Chanoyu) се заражда през 9 век. Нейните основни принципи са: спокойствие, чистота, хармония и уважение. Традиционната чайна  церемония продължава 4 часа.
Правилното провеждане на традиционната чайна церемония в Япония е знак на образование, култура и смислен начин на живот. „Всяка чайна церемония трябва да отчита преди всичко сърцата на гостите.“ Затова при важни срещи най-напред се провеждат беседи, свързани с чая и чайната церемония. На една такава беседа казаха:
•    „Там, където хората отглеждат чай, живеят дълго.“
•    „Чаят е безпристрастен и мъдър, той ви дава щастие без да отрони дума.“
•    „Пийте чай бавно и с уважение, все едно, че той е ост, около която се върти Земята: бавно, плавно, не бързайки в бъдещето...“
Облякохте ли вече кимоното...? Улавяте ли уханието на вълшебната матча...? Усещате ли насладата... и повея на мъдростта?

Д-р Ваня Велкова
в. „България СЕГА“, Берлин


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7