Как да се справим с есенната депресия

Начална страница | Интересно | Здраве | Как да се справим с есенната депресия
image

През есента сме склонни към депресивни състояния. Променя се апетитът ни, сънят ни се нарушава, трудно се съсредоточаваме, а и събуждането сутрин се оказва доста често трудна задача.
Как бихме могли да се справим с лошото настроение...
Започнете деня с усмивка
Вместо кисели и мрачни, станете от леглото усмихнати. Погледнете на света позитивно. Настройте се, че денят ще бъде прекрасен и нищо и никой не би могъл да промени това. Смехът е един от най-ефективните методи за борба с депресията и лошото настроение. Усмивката помага да се намали излишното нервно напрежение и предразполага към успех...
Нека да е светло
Пуснете светлината да навлезе в живота ви. Специалистите отдавна доказаха, че терапията с ярка светлина е успешен начин да победим сезонното афективно разстройство. Тъмнината и изкуствената светлина обикновено действат потискащо. Опитайте се да бъдете навън колкото се може по-дълго, особено през по-слънчевите дни. Ако не ви се излиза, вдигнете щорите и завесите, за да бъде светло в дома и в душата ви. Приложете метода и в офиса, в който работите или помещението, в което прекарвате по-голямата част от деня.
Изгонете негативните мисли
Прогонете натрапливите лоши мисли от съзнанието си. В голяма степен негативизмът идва от еднообразния начин на живот и всичко това, което ни кара да се чувстваме потиснати, унили. Забравете сивотата и скуката и помислете за нещата или хората, които ви правят щастливи. Изгответе план как бихте могли да направите деня си по-различен и интересен. Освен неприятните мисли, избягвайте и срещите, които ви натоварват. По различни поводи, понякога ни се налага да комуникираме с хора, с които не сме в добри отношения или пък изобщо не можем да се... понасяме. Това допълнително ни натоварва с негативизъм. Ако е невъзможно да избегнете неприятната личност, представете си, че той или тя е малко дете. А кога едно дете ядосва?! Ето, отново повод за усмивка!
Хранете се пълноценно и здравословно
Здравословното хранене също помага да преборим депресията. Не е необходимо да изключваме някаква определена храна от менюто си, но трябва да внимаваме с количествата. На всеки човек депресивните състояние се отразяват по различен начин, по отношение на храненето. Някои страдат от намален апетит, а други – непрекъснато търсят нещо в хладилника, с което да прокудят лошото настроение. С нито един от двата варианта не можем да преодолеем това, което ни тревожи. Колкото по-здравословно се храним, толкова по-добре ще се чувстваме. Една от ползите на есенния сезон са разнообразието от плодове и зеленчуци, които ни зареждат с полезни витамини и хранителни вещества, а човекът, когато не страда от липсата им, има по-добро самочувствие. Използвайте този плюс и хапвайте поне по 500 г плодове и зеленчуци на ден.
Спортувайте
Повишете физическата си активност. Спортът и танцуването са гарант за добро физическо самочувствие, както и емоционална стабилност. То трябва да бъде задължителна част от начина ни на живот, не само за поддържане здравето на опорно-двигателния ни апарат и стройна фигура, а преди всичко защото ни зарежда с тонус и енергия. Достатъчно е на ден да се отдели половин час за активна физическа дейност, за да се подобри състоянието на хората, страдащи от депресия.
Ново хоби
 Заменете апатията с ново хоби. Забравете за проблемите и запълнете свободното си време с приятно занимание. С хобито човек подхранва самоуважението си, още повече развива интересите си, увлича се... Благодарение на хобито се създават нови интересни контакти, организират се нови срещи и занимания, които зареждат с положителна емоция и настроение.
Таня Георгиева


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7