Здравословните храни са по-важни от типа диета за намаляване на риска от сърдечни заболявания

Начална страница | Интересно | Здраве | Здравословните храни са по-важни от типа диета за намаляване на риска от сърдечни заболявания
image

Всеки знае, че постигането или поддържането на здравословно телесно тегло е един от ключовете за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Но дори експертите не са единодушни кой е най-добрият начин за постигане на тази цел, като някои препоръчват елиминирането на въглехидратите, а други наблягат на намаляването на мазнините. Малко са проучванията, които изследват ефектите на тези специфични макронутриенти и здравословните храни върху сърдечносъдовото здраве.
В изследване, публикувано онлайн в International Journal of Cardiology, учени от Медицинския център Бет Израел Диконес изследват ефектите на три здравословни диети, наблягащи на различни макронутриенти – въглехидрати, протеини или ненаситени мазнини – върху биомаркер, който директно отразява увреждането на сърцето. Използвайки високо специфични тестове, екипът открива, че и трите диети водят до намаляване на увреждането и възпалението на сърдечните клетки, в съответствие с подобреното здраве на сърцето.
Учените анализират запазени кръвни проби на 150 души, взели участие в експеримент за оптимално приемане на макронутриенти за предотвратяване на сърдечни заболявания, стационарно изследване за хранене, проведено в Бостън и Балтимор между април 2003 г. и юни 2005 г. Всички участници са с повишено кръвно налягане, като никой от тях не приема лекарства за контрол на хипертонията или холестерола.
За целите на проучването са използвани три типа диети, като всички са с ниско съдържание на нездравословни наситени мазнини, холестерол и натрий, като същевременно са осигурени други здравословни храни в препоръчителни дози. Изследването продължава шест седмици, през които се редуват периоди на хранене по стриктна диета и такива без определен хранителен режим.
След края на проучването изследователите подробно разглеждат ефектите на всяка диета върху биомаркерите, измерени в края на всеки хранителен период. Те са сравнени с изходните стойности от различните диети.
Констатациите показват, че и трите хранителни режима водят до намаляване на риска от сърдечни заболявания след 6-седмичния период. Отчетено е обаче, че промяната на макронутриентите в диетата не води до допълнителни ползи, което доказва, че не типът диета (високо или ниско съдържание на мазнини, високо или ниско съдържание на въглехидрати) е от значение за сърдечното здраве, а по-скоро количеството здравословни храни, което присъства в хранителния режим на всеки участник.
Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7