Испания обяви национална тревога заради листериозата

Начална страница | Интересно | Здраве | Испания обяви национална тревога заради листериозата
image

Испания обяви национална тревога, свързана с откритото в Андалусия огнище на листериоза. Над 131 са засегнатите, от които 53 са настанени в болница, но се очаква броят им да нарасне. Сред тях са и 18 бременни и две новородени, които биват наблюдавани прецизно, тъй като са рискова група. За съжаление заболяването взе и първата си жертва – 90-годишна жена.
Бактерията листерия, която причинява заболяването, беше открита в опаковки свинско месо на фирмата „Магрудис“ от Севиля.
Министърът на здравеопазването Мария Луиса Карседо увери, че здравните власти следят положението.
Издадено е нареждане всички продукти на завода от месец май до момента да бъдат изтеглени от търговската мрежа. Министър Карседо каза още, че е напълно възможно броят на болните да нараства, тъй като листериозата има променлив инкубационен период, който зависи много от имунитета на отделния човек, но и от количество месо, което е хапнал.
Здравните власти помолиха испанците, които са купили от замърсеното месо, да го изхвърлят и дори да нямат симптоми, да посетят личния си лекар. За пореден път Министърът на здравеопазването подчерта, че болестта не се разпространява, а заразяването е резултат от поглъщането на замърсената храна.
Марката „La mecha“ се разпространява не само в Андалусия, но и в районите на Мадрид, Кастилия, Тенерифе и Естремадура.
Първите симптоми на листериозата са висока температура, болки в ставите, диария и треска. Инфекциозното заболяване протича с много разнообразна клинична картина. Болестта поразява централната нервна система. Инкубационният период е от четири до 45 дни.
Бактерията листерия е изключително издръжлива и устойчива на студ и топлина. Намира се във водата, почвата и дори в червата на някои животни, а всичко това я пренася върху суровите храни, млечните продукти, плодовете и зеленчуците.


Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7