Диетата Уолс ефективно намалява умората при хора с множествена склероза

Начална страница | Интересно | Здраве | Диетата Уолс ефективно намалява умората при хора с множествена склероза
image

Диетата Уолс, известна и като Уолс Протокол, намалява отпадналостта и умората при хора с множествена склероза чрез повишаване на добрия холестерол, според ново проучване на учени от Университета в Бъфало.
Умората е чест симптом при хората, страдащи от множествена склероза. Тя засяга качеството им на живот, а възможностите за лечението й са ограничени и често са придружени с нежелани странични ефекти.
Предишни проучвания, проведени от Тери Уолс, професор по вътрешна медицина и неврология и създател на Уолс Протокол, доказват, че диета, богата на плодове и зеленчуци, придружена от физически тренировки за понижаване на стреса и нервно-мускулни електрическа стимулация, ефективно намалява умората, но физиологичните промени, свързани с подобренията, остават неизвестни.
Настоящото изследване проследява 18 души с прогресираща множествена склероза. Участниците са поставени на диета Уолс в продължение на 12 месеца. Хранителният режим е с високо съдържание на плодове и зеленчуци, като също така насърчава консумацията на месо, растителни протеини, рибено масло и витамини от група В. Диетата изключва изцяло глутен, млечни продукти и яйца.
По време на проучването учените изследват промените в индекса на телесна маса, калориите, общия холестерол и триглицеридите и липопротеините с ниска плътност – познати като лош холестерол. Допълнително се измерва изтощението на участниците по скала на тежестта на умората.
Участниците също са включени в специално изготвена програма, която обхваща силови упражнения за разтягане и такива за стимулиране на мускулните спазми. Тя включва също и самостоятелни масажи за понижаване на стреса, но като цяло придържането към диетата е основният фактор, който помага за намаляване на изтощението.
Резултатите, публикувани наскоро в PLOS ONE, подчертават влиянието на промените в диетата върху силната отпадналост, която въздейства отрицателно на по-голямата част от хората с множествена склероза. Пилотното проучване, което изследва въздействието на нивата на мазнини в кръвта върху физическото изтощение, причинено от заболяването, установява, че понижаването на общия холестерол намалява преумората.
Farmar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7