Музиката и танците имат положителен ефект върху начина на живот на хората с деменция

Начална страница | Интересно | Здраве | Музиката и танците имат положителен ефект върху начина на живот на хората с деменция
image

Проучване на учени от Университета в Отаго, Нова Зеландия разкрива благоприятното влияние на музиката и танците върху начина на живот на хората, страдащи от деменция.
Изследователи от Катедрата по танци и Катедрата по психологична медицина използват позната напомняща музика и интуитивните движения на група от 22 участници, за да създадат оригинална поредица от танцови упражнения.
Според водещия автор Тинг Чу целта е да се подобри качеството на живот на хората с деменция, като се осигури необходимата стимулация на паметта, умереност на настроението и социално взаимодействие.
Програмата за пресъздаване на интуитивни движения, която включва участници с деменция, продължава над 10 седмици. По време на сесиите се наблюдава, че музиката мотивира доброволците да танцуват и разговарят помежду си.
Резултатите от изследването, публикувани в American Journal of Alzheimer's Disease & Other Dementias, разкриват, че участниците отчитат значителни подобрения в качеството си на живот след едва шест сесии. Те реагират чудесно на музиката и проявяват ентусиазъм за танци, независимо от физическото им състояние. При всяка сесия се наблюдават също и положителни ефекти от упражненията върху подобряването на паметта.
Изследователите възнамеряват да разширят пилотното проучване, усъвършенствайки и разширявайки програмата за пресъздаване на интуитивни движения, за да удовлетворят по-добре нуждите и условията на участниците.
Използването на изкуства, включително живопис, музика, драма и танци, е подценено в клиничната практика поради липсата на последователни резултати от изследвания, които да потвърждават тяхната полза, споделя Чу.
от Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7