Йога поза челна стойка с опора (саламба сирсасана)

Начална страница | Интересно | Здраве | Йога поза челна стойка с опора (саламба сирсасана)
image

Челната стойка с опора е една от „кралските“ пози в йогата. Тя не само укрепва мускулите в цялото тяло, но и има успокояващо действие за мозъка. Изпълнението й изисква контрол на тялото и добър баланс от ваша страна.
Саламба сирсасана – стъпка по стъпка
Първа стъпка
Използвайте сгънато одеяло или йога подложка, за да подплатите главата и предмишниците си!
Застанете на колене, сплетете пръстите на ръцете и поставете предмишниците върху подложката, като лактите ви са разтворени на широчината на раменете! Поставете горната част на главата си върху подложката! Ако тепърва опитвате тази поза, притиснете със задната част на дланите тила си, а ако сте по-опитни, можете да отворите дланите и да освободите главата си.
Стъпка 2
Вдишайте и повдигнете колене от пода, като внимателно ги приближите до лактите! Повдигнете бедрата си нагоре, стегнете лопатките си на гърба и изправете торса си, така ще предотвратите спускането на раменете ви върху врата и главата!
Стъпка 3
Издишайте и повдигнете двата си крака от пода едновременно, дори ако това означава да свиете коленете си и да отскочите от земята. Бавно и контролирано вдигнете петите си към тавана, балансирайки добре тялото си! Центъра на свода на ходилата трябва да е точно над центъра на таза ви и главата ви, за да бъдете в една линия и да останете в челната стойка, без да паднете. Важно е да поддържате равномерно балансираната тежест и върху двете предмишници.
Стъпка 4
Като начинаещи, останете в тази поза за 10 секунди! Постепенно добавяйте по 5-10 секунди всеки ден и така до достигане на 3 минути! След 2-3 седмици можете отново да започнете да добавяте по 5-10 секунди над трите минути и майсторското време, което трябва да се достигне е 5 минути. Слизането се прави с издишване, като двата крака едновременно стъпват на пода.
Противопоказания за изпълнение на челна стойка с опора
Саламба сирсасана е препоръчителна за средно напреднали и напреднали. Препоръчително е в началото да не я изпълнявате, ако нямате някой, който да ви помогне.
Препоръчително е да избягвате тази поза и ако имате някои специфични здравословни състояния, включително:
Травми в гърба
Главоболие
Сърдечни проблеми
Високо кръвно налягане
Травма на врата
Ниско кръвно налягане – тук е добре да започнете с някакви други пози и след като налягането ви се покачи поради натоварванията, тогава да преминете към челната стойка с опора
Бременност – ако имате опит с позата, може да продължите да я практикувате и по време на бременността, но като цяло, не предприемайте излишни рискове!!!
Улесняване на позата
Ако сте по-скоро начинаещи в йогата, балансът ще ви е доста труден. Затова, можете да започнете практикуването срещу стена, а още по-добре, отидете в ъгъла на стаята, така че между двете стени да можете да подпирате раменете, бедрата или ходилата, в случай, че се наложи да търсите опора!
Съвети за начинаещи при изпълнение на челна стойка с опора
Начинаещите много често правят 1 основна грешка, а именно да поемат прекалено много тежестта върху врата и главата си, влизайки в позата, което носи потенциална опасност. Затова, както описах по-горе, започнете да изпълнявате саламба сирсасана до стената. Основната тежест на тялото ви трябва да се поема основно от ръцете и раменете, дори и в началото това да означава, че оставате в позата само по няколко секунди. С течение на времето ще прехвърлите част от тежестта върху главата ви, но това се прави постепенно, не бързайте!
Ползи от челната стойка с опора
Успокоява мозъка и помага за справянето със стреса и леките депресии
Стимулира хипофизната жлеза
Укрепва ръцете, краката и гръбначния стълб
Тонизира коремните органи
Подобрява работата на белите дробове
Подобрява храносмилането
Помага за облекчаване на симптомите на менопаузата
Има терапевтичен ефект срещу астма, безсъние и сунизит
Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7