Според американски учени растителните храни подпомагат сърдечносъдовото здраве

Начална страница | Интересно | Здраве | Според американски учени растителните храни подпомагат сърдечносъдовото здраве
image

Храненето с повече растителни и с по-малко животински храни може да доведе до подобряване здравето на сърцето и понижен риск от сърдечносъдови заболявания, според ново изследване на учени от Училището за обществено здраве на Джонс Хопкинс Блумбърг в Балтимор, Мериленд.
Изследователите преглеждат база данни с информация за приема на хранителни продукти при повече от 10 000 души на средна възраст в САЩ. Наблюденията продължават от 1987 до 2016 година, като никой от взелите участие няма сърдечносъдово заболяване в началото на проучването. Учените категоризират хранителните модели на участниците според съотношението между растителните и животинските храни в тях.
Хората, консумирали най-много растителни храни, отбелязват 16% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и 25% понижена смъртност, независимо от нейната причина.
„Нашите открития подчертават важността на диетата върху здравето на сърцето. Възможно е да има известни промени по отношение на отделните храни, но за да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания, хората трябва да ядат повече зеленчуци, ядки, пълнозърнести храни, плодове, бобови растения и по-малко храни от животински произход. Тези констатации са доста съвместими с предишни открития относно други хранителни модели, включително Диетичните подходи за намаляване на хипертонията или DASH диета, които включват едни и същи хранителни продукти“, споделя д-р Кейси Ребхолц.
Това е едно от първите проучвания, които правят съпоставка между диети с растителни продукти и такива с храни от животински произход, отбелязва тя.
Изследването е публикувано в Journal of the American Heart Association.
Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7