Според британски учени редовната консумация на черен шоколад облекчава депресивните симптоми

Начална страница | Интересно | Здраве | Според британски учени редовната консумация на черен шоколад облекчава депресивните симптоми
image

Ново проучване, ръководено от Лондонския университетски колеж, разкрива, че редовната консумация на черен шоколад може да повлияе положително на настроението и да облекчи депресивните симптоми.
Съвременният начин на живот е стресиращ и често води до появата на негативни емоции. Все повече и повече хора изпадат в депресия и ежедневно се борят да функционират нормално. Но какво може да се направи, за да се предотврати това състояние?
За да отговорят на този въпрос британските изследователи анализират данни на 13 626 възрастни от САЩ. Методиката е доста опростена – учените свързват отчетената консумация на шоколад с депресивни симптоми, оценени от въпросник за здравето на пациентите. Взето е предвид и огромното разнообразие от други важни фактори, като например ръст, тегло, семейно положение, етническа принадлежност, образование, доходи на домакинствата, физическа активност, лоши здравословни навици и т.н.
Проучването е с цел да се провери дали има някаква забележима връзка между консумацията на черен шоколад и разстройствата на настроението. Това, което откриват учените, се оказва интересно – онези участници, които ядат шоколад в два 24-часови периода, имат 70% по-ниски шансове да изразят депресивни симптоми.
Важно е да се отбележи, че истинските любители на сладката храна са по-малко склонни към изпадане в депресивно състояние, но се забелязва връзка само между консумацията на черен шоколад и клинично значимите депресивни състояния. Той не изглежда да има такъв ефект върху психичното здраве на човека.
Тъмният шоколад има по-голям брой психоактивни съставки, които могат да създадат усещане за еуфория. В него присъства и фенилетиламин, който се смята, че е важен за регулиране на настроението на хората.
Необходими са още проучвания, за да се потвърди, че шоколадът наистина помага, както и начинът, по който го прави. „Нужни са допълнителни изследвания, за да се изясни посоката на причинно-следствената връзка. Може да се окаже, че депресията кара хората да губят желание за консумация на шоколад, а може да има и други фактори, които да влияят.“, казва д-р Сара Джаксън, водещ автор на изследването.
Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7