Научете децата си да обичат тренировките – изпитани съвети и методи

Начална страница | Интересно | Здраве | Научете децата си да обичат тренировките – изпитани съвети и методи
image

Почти всеки ден слушаме по новините за това, че децата стават все по-дебели. Това може да го види и всеки от вас, разхождайки се по улицата. Наднорменото тегло при децата придобива размерите на пандемия. Със следващите съвети ще ви помогна да ги стимулирате към активния начин на живот.
1. Превърнете тренировките в семейно забавление
След вечеря е лесно да се излегнете пред телевизора. Но, защо вместо това не излезете на разходка навън, особено в топлите месеци на годината. Не е необходимо да е нещо специално, по-скоро за да се смели храната и да можете да спите по-спокойно.
Ако Вие и Вашите деца не сте свикнали да правите това, просто опитайте веднъж. Следващата седмица опитайте отново, нека бъде нещо незадължително и формално. Така децата ви ще го приемат като време за сплотяване на семейството ви.
2. Един час на ден прекаран в спорт държат мазнините далеч от детското тяло
Изследванията показват, че децата трябва да бъдат активни поне по 1 час на ден, за да останат здрави. Но какво значи „активни“? Ето няколко примера:
Увеличете сърдечния ритъм (бягането, скачането и бързото ходене са едни от чудесните възможности).
Нека използват цялото си тяло (скачане на въже, плуване, танци, колоездене и каране на скейтборд)
Не е нужно първоначално да натискате децата да тренират по 1 час. 10 или 20 минути са всичко, от което се нуждаят в първите дни. Една разходка или бягане с кучето сутрин, игра с топка в училище и малко домашни упражнения привечер и задачата е изпълнена.
3. Бройте стъпките им
Днес децата не са като нас, те са родени с телефон в ръцете и обичат новите технологии. Инсталирайте крачкомер на телефона на вашето дете и му задайте някаква дневна норма, която да изпълнява. Ако имате повече от 1 дете, организирайте им „състезание“, една здравословна конкуренция, кой ще направи повече крачки за деня. Това бъдете сигурни, ще ги мотивира много добре. Децата обичат предизвикателствата, оценките и наградите.
4. Изненадайте децата си със спортно оборудване като подарък
Няма нужда да инвестирате в скъпо оборудване, заложете на нещо като въже за скачане, обръч, футболна топка, ролери или може би мини батут. Всеки такъв подарък ще ги накара да спортуват, докато го използват.
5. Изкарайте децата си на излет
Децата се радват на новите неща, те се нуждаят от постоянна стимулация, за да са постоянно заинтересувани. Изведете ги на излет, не е нужно да е някъде далече, вземете барбекюто или запалете огън (разбира се, първо се уверете, че е разрешено на избраното от вас място). Кажете на децата си да поканят и техните приятели, организирайте им игри като например фризби, федербал, дърпане на въже и всевъзможни други. Също така, можете да изкачите някой от близките върхове, това е една страхотна тренировка и ще ги научите да обичат планината.
6. Запишете децата си на някакъв спорт
Това е много важно, но ако детето ви не е ориентирано, можете да опитате различни класове, например бойни изкуства, лека атлетика, футбол, баскетбол, волейбол и т.н. Така вашите мъници ще намерят нещо, на което се наслаждават, ще намерят нови приятели, ще тренират активно и това би им донесло само позитивни неща.
7. Залагайте на забавлението, не на принудата
Няма нужда да казвате на децата си, че да се спортува е задължително и те трябва да го правят, защото Вие така казвате! Налагането на нещо от позицията на силата не е добър вариант, това натоварва децата и те дори и да направят желаното от вас, то ще бъде без желание и няма да ги запалите към спорта. Как трябва да действате? „Сняг ли вали? Да идем заедно да направим снежен човек, а после да се пързаляме с шейната!“ „Деца, вижте колко листа са паднали в двора! Да отидем да ги хвърляме във въздуха или да ги слушаме как хрускат под краката ни!“ „Вали дъжд. Когато спре, ще си обуем ботуши и ще скачаме в локвите.“ „Вижте, деца, времето е супер да отидем да играем на гоненица или на криеница, какво ще кажете?“ Винаги има начин да направите нещата забавни.
8. Рибите плуват, птиците летят
Децата са си индивидуалисти, както и ние, възрастните. Едно дете може да обича да плува, друго да обича отборните спортове, трето да се насочи към бойните спортове. Ако показвате на детето си някакво по-сложно упражнение, бъдете търпеливи и отделете повече време, за да го разбере то. Винаги предлагайте нови неща, с опции за избор и слушайте възраженията, които са градивни за вас, за да знаете на къде да насочите нещата.
Ключът не е в това да упреквате децата, когато не успеят да направят нещо перфектно. Покажете им пак, след това ги похвалете, че са се справили много по-добре, а следващия опит ще е още по-добър. Това може да отнеме време и много опити, но със сигурност ще стигнете до положителния резултат. Тук е мястото да помогнете на децата си да открият своя спорт.
9. Водете с пример
Покажете как вие спортувате, а не само да казвате на децата си какво да правят, докато вие сте седнали на дивана. Когато децата виждат родителите си как тренират и се наслаждават на това, много по-лесно е да придобият същите навици. Още докато са малки, те се стремят да наподобяват на вашите действия, затова им покажете как вие се забавлявате, докато тренирате, а те ще ви следват. Ето например, моята съпруга снощи правеше коремни преси и малката ми дъщеря я видя, легна до нея и започна да я имитира, а голямата ми дъщеря веднага се нареди до тях и така трите направиха една супер тренировка за корем. Това не е единичен случай: През зимата беше студено и реших да тренирам вкъщи... Правих гоблет клек с дъмбел, голямата ми дъщеря взе по-малка гира и започна и тя, а малката ми щерка, която тогава беше на година и половина, прегърна своето плюшено агънце, дойде при нас и се включи в клековете. За мен няма по-голямо доказателство, че децата на трениращите родители също обичат спорта.
Слабата физическа форма на днешната младеж е гаранция за неприятности за здравето им в бъдещето. И не само, тя понижава качеството им на живот днес. Затова, задача от първостепенна важност за родителите им е да накарат децата да бъдат активни. Не чакайте утрешния ден, започвайте още от днес!
Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7