Бира след тренировка – какво казва науката

Начална страница | Интересно | Здраве | Бира след тренировка – какво казва науката
image

Може би и вие сте гледали от онези реклами, в които спортисти са се събрали на по бира след тренировката... Или дори вие и вашите приятели, с които тренирате сте се насочвали към бара, директно след залата или игрището?
Във всички случаи, има доста дискусии дали е добре да се пие бира след тренировка. От къде тръгва всичко? Привържениците на идеята твърдят, че бирата осигурява въглехидрати и електролити, като и двете неща се изчерпват по време на дългите или интензивни тренировки. Има и друга гледна точка, а именно социалния аспект на това да изпиете по бира като съотборници, като това е добър начин да се сплоти колектива и да се постигнат по-високи резултати.
Значи пиенето на бира след тренировката е нещо като получаване на хранителни и социални ползи в една бутилка, нали?
Е, не точно. Идеята за бирата като инструмент за възстановяване на силите след натоварванията е по-скоро маркетингов трик и градска легенда. Елитните спортисти не биха се обърнали към тази напитка, макар че много хора вярват на рекламите, тъй като бирата всъщност не носи никаква хранителна стойност.
Какво казват учените за бирата и тренировките?
Да, вярно е, че бирата осигурява някои електролити, които регулират баланса на течностите и играят роля в мускулното съкращение, също така въглехидрати, които са основен източник на енергия, дори и полифеноли, действащи като противовъзпалително средство. Въпреки това, любимата ви напитка съдържа главно калиеви електролити, които в действителност почти нямат загуба в тренировъчния процес. Това, от което имате нужда е натриев хлорид, който е основния, който се изхвърля през потта, а бирата няма да ви го осигури.
Що се отнася до въглехидратите, те са в бутилката, но идват на много висока цена. Причината е, че тялото ви трябва да изразходи много хранителни вещества, особено витамини от група В, за обработването на алкохола, което допълнително натоварва черния дроб и отклонява ресурсите от останалата част на тялото ви.
Всички тези хранителни вещества биха се използвали по-добре за възстановяването на мускулите и поддържането на производството на гликоген (това е съхранената форма на бързодействащите въглехидрати, с които се подхранвате при високоинтензивни упражнения).
Как алкохолът вреди на възстановяването след тренировките?
Алкохолът е дехидратиращ, което е обратното на това, което искате да веднага след тренировка. Обезводняването ще забави възстановяването ви и ще попречи на постигането на печалби от труда ви.
След като мускулите вече са дехидратирани от тренировката, бирата допълнително изважда водата от тях и така те нямат възможност да се регенерират бързо и качествено.
Първо, тъй като има диуретичен ефект, допринася да се дехидратирате, което пък влошава работата на мускулите. Освен това влияе на това как тялото произвежда енергия. Навлизайки в черния дроб, алкохолът ви оставя с по-малко глюкоза – горивото за мускулите. Ако запасите Ви от глюкоза се изчерпат, ще се почувствате, сякаш се блъскате в непреодолима преграда и едва ли ще завършите състезанието.
Що се отнася до контузиите, „консумацията на каквото и да е количество алкохол ще увеличи притока на кръв към нараненото място, защото той е доста добър вазодилатор”, обяснява професор Матю Барнс от новозеландския университет „Меси” пред Outsideonline. Това обаче не е непременно положително, понеже може да увеличи подуването и болката. Тялото само успява да регулира процеса доста добре.
Освен това алкохолът може да отрови мускулните влакна. Той (и особено бирата) влияе негативно на бързите мускулни влакна, подтискайки ензим, отговорен за зареждането на мускулите с гориво. Щом това се случи, влакната не се адаптират както трябва и това продължава до три дни, след като сте пили. В резултат на това възстановяването значително се забавя.
През 2014 година, бе публикувано едно проучване от научното списание „Plos One“, в което се доказва, че консумацията на алкохол намалява синтеза на протеини в мускулите с от 24 до 37 процента, след проведена силова, кардио или високоинтензивна тренировка. Тук е важно да отбележа, че става въпрос за по-големи количества алкохол, а не само за 1 бира или чаша вино.
Въпреки това, ако искате да имате най-големи ползи от тренировъчния ви процес, по-добре избягвайте пиенето на бира, тъй като това не е добрата идея.
Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7