Балансирайте кръвната захар с 5 натурални добавки

Начална страница | Интересно | Здраве | Балансирайте кръвната захар с 5 натурални добавки
image

Съвременната диета и начин на живот са едни от основните фактори, водещи до все по-често срещани проблеми с нивата на кръвната захар и инсулина. Докато преди заболявания като диабет тип 2 и инсулинова резистентност засягаха предимно възрастното население, днес те са широко разпространени и сред младите хора. Животът с диабет определено има своите предизвикателства, свързани със следенето на кръвната захар, избирането на правилните храни и поддържането на здравословно тегло.
Някои растения и натурални добавки помагат за регулиране на високата кръвна глюкоза и съдействат за по-доброто усвояване на въглехидратите. Те съдържат активни съставки с положителен ефект върху метаболизма, като допринасят за по-плавно вариране в нивата на захарта. Ако приемате лекарства, е добре да се консултирате с личния си лекар, за да се избегнат потенциални негативни ефекти като хипогликемия.
Ето 4 натурални средства, които помагат за подобряване на контрола на кръвната захар при диабет тип 2 и преддиабет.
Ябълков оцет
Оцетната киселина е важно съединение с положително влияние върху въглехидратния метаболизъм. За да избегнете рязкото покачване на кръвната глюкоза след хранене, предварително приемайте по 1 супена лъжица ябълков оцет, разтворена в чаша вода. За да подобрите нивата на сутрешната захар, преди лягане може да вземате по 2 чаени лъжици оцет със същото количество вода.
Момордика
Този тропически плод е познат още като горчив пъпеш, а едно от полезните му свойства е именно положителния ефект върху кръвната захар. Освен че е зареден с витамини и антиоксиданти, изследванията показват, че той помага за понижаване на нездравословните нива на глюкозата и холестерола.
Фибри
Влакнините играят важна роля не само в храносмилателните процеси, но и в регулирането на кръвната захар. Натуралните продукти, богати на фибри, помагат за постепенно усвояване на въглехидратите и плавно покачване в нивата на захарта. Подходящи са добавки като псилиум хуск (люспи от семената на бял живовляк), който съдържа много разтворими фибри и работи за понижаване на кръвната захар и подобряване на храносмилането.
Магнезий
Магнезият е есенциален минерал, който не се синтезира от тялото и се набавя само чрез хранителни източници и добавки. Той участва в голям брой метаболитни процеси, а изследванията показват, че хората с диабет често имат и по-ниски нива на магнезий. Редовният прием на минерала има редица положителни ефекти върху тялото, като също така помага за балансиране на кръвната захар.

Източник: healthline.com, stamfordhealth.org, medicalnewstoday.com, Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7