Източници на олово и начини за намаление на рисковете им

Начална страница | Интересно | Здраве | Източници на олово и начини за намаление на рисковете им
image

Боядисаните стърготини са значителен източник на олово. Децата могат да дъвчат парченца дърво, които са били боядисани с бои, съдържащи олово, а също е възможно оловото в боята да се отделя в праха в сградата. Ремонтите могат да отделят голямо количество олово в дома на едно дете. Най-високото ниво на олово в кръвта се достига около 2-годишна възраст.  
Оловото в почвата е значителен източник на този вреден тежък метал. То идва от стари бои по повърхността на сградите, горене на въглища, оловен припой и оловно гориво, влагано години по-рано. Оловото в почвата може да остане на повърхността дълго време или ако въздухът е сух, може да бъде издухано и натрупано в други области. Така е почти невъзможно да се предскаже нивото на оловото в дадена област на почвата. Въпреки че повечето зеленчуци не поемат лесно тежкия метал,  мърсотията прикрепена към тях го поема. Друг източник на олово е мърсотията, внасяна в къщи с обувките и ръцете.
Съвети за избягване излагането на олово:
o    Всяко дете да се изследва поне веднъж годишно за олово
o    Децата да се пазят от белещи се бои върху стени, врати и рамки на прозорци
o    Често миене на вашите ръце и ръцете на децата ви
o    Всекидневно миене на играчките
o    Изтичане на водата от чешмата, няколко минути преди използването й (особено ако водата се използва за разтваряне на мляко за бебета)
o    Предлагане на децата храни бедни на мазнина и богати на калций и желязо, за да се намали абсорбцията на олово
o    Да се пазят децата от активности за възстановяване
o    Водата, градината и площадките за игра да се изследват за олово
Ако нивото на оловото е значително повишено, се използва терапия за отстраняването му. Това е много важно лечение, защото е трудно тялото да отдели оловото. Ние всички имаме неща, които сме направили или казали, които бихме искали да поправим. Приятелю, няма нищо което сме направили или казали, което Бог няма да прости. 1 Йоан 1:7 казва “Но ако ходим в светлината, както е Той в светлината, имаме общение един с друг и кръвта на Сина Му Исус ни очиства от всеки грях.“ Исус плати цената за всичките ни грехове и това трябва да ни даде голям мир и радост. За повече добри новини от Бога, вижте нашия уебсайт:  helpinghandsbulgaria.net   

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“ 


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7