Подобрете функцията на черния дроб и холестерола с корен от глухарче

Начална страница | Интересно | Здраве | Подобрете функцията на черния дроб и холестерола с корен от глухарче
image

За някои глухарчето е символ на сбъднати желания, а други го виждат като поредния градински плевел. Въпреки че няма вълшебни способности, то се различава от обикновените полски цветя, защото листата, цветовете и корените му предлагат разнообразни здравословни ползи за организма. Глухарчето е богато на антиоксиданти и полезни вещества, които влияят положително върху състоянието на черния дроб, холестерола и имунната система.
Коренът от глухарче се използва за приготвянето на чай, тинктура и дори прах за безкофеиново кафе. Той е добре позната съставка в индианската и китайската медицина, а днес редица научни изследвания потвърждават неговите здравословни свойства. Лесно може да го намерите изсушен и да направите запарка, като по желание съчетаете с други билки и малко мед. Представяме ви 4 от полезните качества на корена от глухарче.
Подпомага функцията на черния дроб
Този важен орган помага за филтриране на токсините и вредните субстанции в организма. Чаят от корени на глухарче съдейства за предпазването и възстановяването на черния дроб. Корейско изследване към университета Чоннам показва, че екстрактът може да предотврати увреждания на чернодробните клетки, свързани с прием на алкохол. За това вероятно допринася доброто количество антиоксиданти, които защитават тъканите от вредни изменения.
Подобрява сърдечните показатели
Високият холестерол е една от водещите причини за развитието на болести на сърцето. Натрупването на тази субстанция в артериите води до стесняване и втвърдяване на кръвоносните съдове, което увеличава риска от сърдечни проблеми. Проучване показва, че коренът от глухарче помага за регулиране на завишения холестерол, понижаване на нивата на триглицеридите и повишаване на добрия HDL-холестерол.
Стимулира имунната система
Свободните радикали са съединения, които се формират в тялото поради фактори като стрес, замърсяване и вредни навици. Антиоксидантите неутрализират опасните ефекти на оксидативния стрес и така подпомагат защитните сили на организма. Когато приемаме достатъчно храни и билки, богати на тези полезни вещества, намаляваме риска от развитието на сериозни хронични проблеми, като и увреждане и преждевременно стареене на клетките. Освен това екстрактът има противомикробно действие и предотвратява развитието на някои видове бактерии.
Съдейства за регулиране на кръвната захар
Коренът от глухарче съдържа полизахарида инулин, който спада към групата на разтворимите фибри. Влакнините помагат за по-бавното усвояване на хранителните вещества и за по-равномерното покачване на кръвната глюзока. Инулинът е познат с балансиращото си въздействие върху нивата на кръвната захар, а освен това фруктоолигозахариди подобряват стомашно-чревната флора.

Източник: draxe.com, verywellhealth.com, selfhacked.com, foodrevolution.org, herbco.com, healthyfocus.org, Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7