Подобрете храносмилането и холестерола с листа от къри

Начална страница | Интересно | Здраве | Подобрете храносмилането и холестерола с листа от къри
image

Листата от къри са чудесна ароматна подправка, като освен това са заредени с ценни антиоксидантни съединения и полезни свойства. Натуралните съставки все по-убедително се завръщат в грижата за здравето и красотата, а техните качества още от древността са добре познати в традиционната медицина. Листата от къри носят разнообразни ползи за тялото, а в аюрведата се използват за подобряване на храносмилането и сърдечните показатели.
Дървото произлиза от Индия и тропичните райони, а листата му съдържат важни минерали (калций, фосфор, желязо, магнезий, мед), витамини (А, В, С, Е) и алкалоиди на съединението карбазол, които притежават антиоксидантни свойства. В състава им ще намерите още аминокиселини, флавоноиди, растителни стероли и гликозиди, като те демонстрират добри противовъзпалителни и антибактериални свойства. Ето кои са 4 от здравословните ползи на листата от къри:
Подпомагат храносмилането
Растението има положителен ефект върху стомашната среда, като помага при стомашни разстройства, спазми, раздразнения и диария. Веществата в листата от къри съдействат за отпускане на мускулите и намаляване на газовете, а фибрите работят за поддържането на редовен стомах. Благодарение на алкалоидите и влакнините в състава им, те се използват за облекчаване на диария, като също така имат противовъзпалително действие.
Подобряват кръвните показатели
Изследванията показват, че листата от къри допринасят за понижаване на лошия LDL-холестерол (помагат да се избегне окисляването му) и повишаване на добрия HDL-холестерол. По този начин те съдействат за намаляване на риска от сърдечни проблеми, запушени артерии и инфаркт. От друга страна, листата от къри са полезни за кръвта, защото съдържат желязо и витамин В9. Дефицитът на този минерал е широко разпространен, а фолиевата киселина е нужна за усвояването му от организма. Желязото е необходимо за поддържането на енергията на тялото и транспорта на кислород до клетките.
Предпазват черния дроб
Черният дроб е един от най-натоварените органи в тялото, а функцията му е жизненоважна за здравето. Проучванията сочат, че антиоксидантите в листата от къри помагат за неутрализиране на оксидативния стрес и защита от действието на токсините и тяхното натрупване. Те съдържат силния антиоксидант кемпферол, като и витамините А и С, които имат много добри имуностимулиращи свойства.
Помагат при респираторни проблеми
Листата от къри са подходящо натурално средство за облекчаване на респираторната система при кашлица, запушени дихателни пътища и синусни инфекции. Те съдържат противовъзпалителни и антибактериални съединения, които съдействат за по-бързото справяне с такъв вид проблеми.

Източници: healthyfocus.org, organicfacts.net, parenting.firstcry.com, Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7