Направете кафето по-щадящо за стомаха по 3 начина

Начална страница | Интересно | Здраве | Направете кафето по-щадящо за стомаха по 3 начина
image

За много от нас кафето е любимият начин да се събудим, а изследванията сочат, че то има повече от една здравословни ползи, когато се консумира умерено. Кофеинът подобрява концентрацията и издръжливостта при физическо натоварване, а понякога се налага да си вземем и по няколко чаши на ден. За съжаление, стомахът невинаги проявява добра поносимост към ободряващата напитка и е възможно да изпитаме симптоми като болка, подуване, газове и рефлукс.
Това се дължи на естествените киселини, чиято концентрация допълнително се повишава при изпичане на кафените зърна. Те могат да предизвикат раздразнения, поради което не е добре да пием кафе на гладно, както и при стомашни проблеми. Ако стомахът ви е здрав, но понякога се сблъсквате със „страничните ефекти” от консумацията на кофеин, ви предлагаме да разчупите обичайната си рутина. Ето 3 идеи, с които да понижите киселинността на кафето и да го направите по-щадящо за стомаха.
1. Опитайте студено „варене”
Това е метод, който става все по-разпространен сред любителите на кафето и далеч не означава, че трябва да го пиете студено. Когато използвате този начин на приготвяне, киселинността е с до 60% по-ниска в сравнение с резултата след термична обработка. Така се извличат по-малко киселини и горчиви съединения, а след като кафето е готово, може да се затопли на котлон или микровълнова.
За целта използвайте стъклен буркан с капак, в който се смесват едро смляно кафе и студена вода. Затворете и разклатете добре, а след това оставете в хладилника за 12-24 часа. Това е необходимо, защото водата е студена и е нужно повече време, за да абсорбира веществата от кафените зърна. Използвайте филтър за прецеждане на утайката, а после загрейте напитката до желаната температура. За удобство може наведнъж да си приготвите доза за няколко дни, като използвате по-голям буркан и повече кафе.
2. Потърсете разновидности с по-ниска киселинност
Не всички видове кафе имат еднакъв състав. Ако купувате продукта от специализиран магазин, може да попитате кои алтернативи са с ниска киселинност и какъв е методът им на преработка (изпичане на зърната). Повечето видове са химически обработени, но има алтернативи, които се приготвят с помощта на пара или разтворители, и съдържат по-малко киселини. По-меки са и сортовете, които произхождат от ниски височини като Бразилия, Мексико, Перу, Венецуела, Гватемала и Суматра.
А знаете ли, че колкото по-дълго са печени зърната, толкова по-ниска е киселинността им. Тогава се отделя вещество, което ограничава отделянето на солна киселина в стомаха. Опитайте тъмно изпечено кафе (dark roast), но имайте предвид, че вкусът му е по-силен. Също така, ако варите с алкална вода, киселинността на крайния продукт намалява.
3. Пригответе половин доза кафе
Още един начин да направите любимата напитка по-щадящ за стомаха, е като комбинирате обикновено и безкофеиново кафе. Така получавате чаша с характерен аромат, но различен химичен състав. Тук може да изберете тъмно изпечени зърна, защото предлагат по-наситен вкус и ниска киселинност.
Освен това, ако винаги пиете кафето си с мляко и захар (или подсладители като ксилитол, еритритол, манитол), може да изпробвате да не добавяте тези съставки. Кравето мляко съдържа висок брой алергени и често ядковите алтернативи са по-добри за стомаха. От друга страна захарите могат да доведат до появата на газове и подуване.

Източници: mindbodygreen.com, verywellhealth.com, Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7