Правила при здравословното хранене

Начална страница | Интересно | Здраве | Правила при здравословното хранене
image

Макар че често здравословното хранене попада в компанията на диетите и режимите на хранене, в основата си това са съвсем различни неща. Да, здравословното хранене може да ви помогне да свалите нежеланите кила или да оформите мускулите. Но по-важното е, че в дългосрочен план то ще ви помогне за изграждането на полезни навици, които работят в посока на подобреното здраве и физическа форма.
Яжте полезни мазнини
Около 60% от мозъка се състои от мазнини – основно омега-3. Омега-3 мазнините доказано подобряват концентрацията, паметта, способността за фокусиране и настроението. Ще си набавите необходимото количество полезни мазнини от богатите на омега-3 храни, сред които са мазните риби като сьомга, сардини и скумрия, но и има и разнообразие от растителни продукти, подходящи за вегетарианци и вегани.
Започвайте деня с едно (или две) яйца

Няма по-добър старт на деня от закуска, която включва яйца. Протеините ще повишат нивата на аминокиселините в кръвта, които са ключови за производството на серотонин и допамин, химикалите, които ни карат да се чувстваме добре. Освен това яйцата съдържат холин, вещество, което подобрява паметта – така че няма опасност да забравите важните за деня задачи.
Използвайте повече подправки
Подправките не само могат да придадат нов вкус на добре познати продукти, но имат и ползи за здравето отвъд вълнуващото разнообразие за вкусовите рецептори. Куркумата, например, може да окаже положително въздействие върху паметта и настроението, благодарение на активното вещество куркумин.
Стимулирайте мозъка
Освен да го подхранвате с полезни храни, мозъкът има и от допълнителна стимулация, за да функционира добре. Така че осигурявайте му ежедневни предизвикателства, за да го стимулирате – прочетете книга, решете пъзел, научете чужд език. Новите дейности и занимания карат мозъка да се фокусира, и подобряват цялостното му представяне.
Осигурявайте пробиотици за чревната флора

Мозъкът и стомаха са свързани посредством миниатюрни микроби, които живеят в червата. Добрите бактерии произвеждат нервотрансмитери и аминокиселини, които влияят върху мозъка, като контролират възпалителните процеси и производството на хормони. Редовната консумация на храни като кисело мляко, кефир и ферментирали храни повишава нивото на бактериите и контролира баланса на чревната флора, като така оказва положителен ефект върху настроението и поведението.

farmhopping.com
за вас подбра: Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


        
Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7