Гликемичният индекс – полезен за диетата

Начална страница | Интересно | Здраве | Гликемичният индекс – полезен за диетата
image

Поддържането на кръвната захар на устойчиво ниво и в нормални граници, помага за понижаване на апетита, намаляване пристъпите на ненаситен глад и предпазва от свръхядене, което лесно може да доведе до увеличаване на теглото. Избягването на периоди с висока кръвна глюкоза (захар), също предпазва от здравни проблеми като 2-ри тип диабет и сърдечно заболяване. Гликемичният индекс е чудесно средство за поддържането на здравословно ниво на кръвната захар.
Гликемичният индекс на една храна (ГИ) е измерване на това колко бързо захарта й се освобождава в кръвта. Това е много важен аспект на храната, защото колкото по-бързо се покачва глюкозното ниво, толкова повече увреждания може да причини на кръвоносните съдове. Това повлиява също така апетита, защото храните с висок гликемичен индекс, като плодови сокове, кексове и бонбони, причиняват бързо покачване на кръвната захар и това предизвиква отделяне на инсулин, навлизане на глюкозата от кръвта в мастните и мускулни клетки и ниска кръвна захар. Тази ниска кръвна захар може да предизвика треперене, главоболие и повишен апетит. Изследване е установило, че приемането на храна с висок гликемичен индекс е свързано с повишена мозъчна активност в областите включени с пристъпи на ненаситен глад.
Храните с нисък гликемичен индекс имат много по-добър ефект върху  нивото на кръвната захар. Техните захари се освобождават бавно, като поддържат траен енергиен източник и предпазват от глад за продължителен период от време. Много зеленчуци и плодове имат нисък гликемичен индекс и това е един от многото начини, по които благоприятстват здравето. Храни, които попадат в тази категория, често имат много фибри или са структурирани по такъв начин, че е необходимо по-дълго време за разграждането им и освобождаването на техните захари. Сложните въглехидрати като бял хляб, картофи и царевица имат по-висок ГИ от овесената каша, ечемика, кафявия ориз и ръжта. Фасулът, грахът и лещата също имат нисък гликемичен индекс. Храни, които са предимно съставени от белтъчина или мазнина, обикновено не повлияват нивото на кръвната захар.
Има ограничения на гликемичния индекс. Той не посочва калориите в храната. Но може да помогне в избора на храни, с които се избягват пристъпи на ненаситен глад и лоши избори, които често водят до интензивен глад, като така го правят полезно средство.
Гликемичният индекс не е диета, но е чудесно средство, което помага на хората да намаляват теглото си, да понижават нивата на кръвната захар и да предпазват здравето си. Съществуват също така много средства, които ни помагат да укрепваме вярата си. В евангелието от Марк 9:24 е разказана историята на един баща, който има син с припадъци и не може да говори. Човекът казал на Исус, че вярва че Той е Божият Син, но вярата му не е силна. Той помолил Исус „да помогне на неговото неверие.“ Бог прави много, за да ни помогне да вярваме. Той укрепва нашата вяра всеки път, когато четем Неговото Слово. Ако се молим и искаме да ни помогне да вярваме, Той ще направи това. За да прочетете повече за помощта, която Бог оказва на хората, четете Неговото Слово – Библията. Вижте също нашия уебсайт, за да разберете повече за всички чудесни неща, които Бог прави за да ни помага:  www.helpinghandsBulgaria.net
Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7