Подобрете енергията, концентрацията и храносмилането с гуарана

Начална страница | Интересно | Здраве | Подобрете енергията, концентрацията и храносмилането с гуарана
image

Гуарана е растение, което произлиза от Амазония, а полезните му плодове са източник на нутриенти, кофеин, Омега-3 мастни киселини, фибри и антиоксиданти. Те имат разнообразни здравословни свойства, като помагат за подобряване на енергията, тонуса, храносмилателните процеси и имунитета. Още в миналото амазонските племена са употребявали плодовете от гуарана като ободряващ тоник, особено по време на ритуалните постове.
Днес екстрактът е широко използван като добавка, стимулираща издръжливостта и отслабването, а освен това растението носи ползи за сърдечната система и когнитивните процеси. Също така гуарана съдържа добро количество антиоксиданти съединения като танини, сапонини, теобромин и катехини, които защитават организма от свободните радикали.

Ето 4 полезни качества на екстракта от гуарана, от които може да се възползвате:
1. Помага при проблеми с храносмилането
Още от древността тези плодове са познати като средство за подобряване на храносмилането. Те могат да се използват при нередовен стомах, диария и констипация. Понеже съдържа високо количество фибри и кофеин, гуарана стимулира движението в храносмилателния тракт. От друга страна, растението е богато на танини, които облекчават диарията, защото предотвратяват навлизането на излишна вода в червата. Екстрактът демонстрира добри балансиращи свойства при различни стомашни проблеми.
2. Повишава енергията и насърчава отслабването
Подобно на кафето, плодовете Гуарана стимулират тялото и ума, благодарение на високото си съдържание на кофеин. Но за разлика от популярната напитка, те съдържат протеин и фибри, като осигуряват балансирана енергия и полезни нутриенти. Екстрактът помага за ободряване на организма и може да се използва при спортно натоварване. Освен това кофеинът има стимулиращо въздействие върху метаболизма и помага за потискане на апетита. Може да използвате гуарана под формата на таблетки или да я добавите на прах към здравословно смути.
3. Стимулира когнитивните процеси
Изследванията показват, че добавката съдейства за подобряване на концентрацията, вниманието и справяне с поставени задачи. Кофеинът не е единственото стимулиращо вещество за мозъка в нейния състав. Плодовете гуарана съдържат Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които са от съществено значение за здравето на този важен орган. Те са необходими за поддържането на паметта и доброто функциониране на невроните. Освен това екстрактът от гуарана помага за подобряване на настроението и облекчаване на стреса.
4. Подпомага сърдечната система
Плодовете на растението съдържат разнообразни антиоксиданти, които работят срещу възпалителните процеси и оксидативния стрес. Добавките с гуарана също така съдействат за подобряване на кръвообращението и намаляване на натрупаните липиди в артериите.

Източници: naturalfoodseries.com, draxe.com, Framar.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7