Мазнините за готвене – кои са добри и кои вредни?

Начална страница | Интересно | Здраве | Мазнините за готвене – кои са добри и кои вредни?
image

Мазнините са важна част от здравословната диета, всъщност, хората трябва да включват някои видове мазнини редовно в диетата си. Има две категории от тези есенциални мазнини: омега-6 мастни киселини и омега-3 мастни киселини. Хората не трябва да консумират повече от два пъти повече омега-6 в сравнение с омега-3 мастни киселини. Повечето хора получават двадесет пъти повече омега-6 в сравнение с омега-3 мастни киселини в диетата си. Това неравенство не само пречи на използването на здравословните омега-3 мастни киселини, но и допринася за разрастването на мастните клетки (и така увеличаване на теглото), и когато то е включено в клетки, това ги прави много по-уязвими на нараняване, следователно и на болести.
Мазнини, които съдържат омега-6 мастни киселини се използват изключително в преработените и бързите храни. Всички масла съдържат смес от ненаситени мазнини, но един вид обикновено доминира.
Масла богати на омега-6 мастни киселини са: царевичното, шафрановото и соевото масло.
Има мазнини за готвене, които са богати на омега-3 мастни киселини:
•    Олио от ленено семе
•    Олио от чиа и коноп
•    Олио от орехи
Маслата богати на омега-6 или омега-3 мастни киселини са податливи на разпад на вредни субстанции под въздействие на топлина и светлина. Поради това те трябва да се съхраняват в хладилник в тъмно шише. Времето е основната причина за това окисление. Може да познаете, че това се е случило, защото масло, което е окислено ще мирише лошо. Не го използвайте, даже за пържене.
За готвене, по-добре е да използвате по-стабилните омега-9 (мононенаситени) мазнини, като слънчогледово олио, фъстъчено олио, олио от лешници, бадеми или масло от макадамия. Рапичното масло също е богато на омега-9 мастни киселини, но има някои смущаващи съобщения за него. Масла, богати на омега-3 или омега-9 мастни киселини, могат да се използват за овкусяване на салати или върху хляб. Въпреки че са богати на калории, когато се използват предпазливо, са много полезни за здравето.
Тъй като няма голяма разлика във вкуса на различните мазнини, лесно е да се заменят с по-здравословните. Повечето масла изглеждат еднакво и се иска доста проучване, за да разберете разликата между добрите за готвене мазнини и тези, които е по-вероятно да ни разболеят. Същото е и с духовните материали. За повечето хора, всички църкви и религиозни организации изглеждат еднакво. В Деяния на апостолите 17:11, ап. Лука казва, че християните в Берия „изследваха Писанията всеки ден, за да видят дали това, което Павел казва, е вярно.“ За нещо толкова важно като вечната ни участ, не трябва ли да правим същото? За да научите повече за Божието Слово и как се спасяваме, посетете нашия уебсайт: www.helpinghandsBulgaria.net

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7