Използвайте В-витамини срещу деменция и Алцхаймер

Начална страница | Интересно | Здраве | Използвайте В-витамини срещу деменция и Алцхаймер
image

Последни изследвания показват, че някои видове витамин В играят съществена роля за предпазване на когнитивните способности с напредването на възрастта. Тестовете са проведени от Департамента по медицински невронауки към Оксфордския университет (Oxford’s Nuffield Department of Clinical Neurosciences) и проследяват ефекта на витамините върху мозъка на възрастни хора с леки нарушения в мозъчната дейност (ранни признаци на проблеми с паметта) и предразположеност към развиване на деменция или Алцхаймер.
Дегенеративните заболявания водят до ускорена загуба на мозъчни клетки, както и увреждания в някои специфични райони на мозъка. Те значително се отразяват на регионите, свързани с паметта, научаването на нови неща и организирането на мислите. По тази причина хората с деменция и Алцхаймер имат затруднения в общуването и нужда от постоянно наблюдение. Проведеното изследване проследява хора с начални признаци на проблеми с паметта, които са разделени на 2 групи, като едната получава В-витамини, а на другата се дава плацебо. За период от няколко години изследователите наблюдават участъците на мозъка, които обикновено се засягат от дегенеративните увреждания. Използват се стандартни тестове за паметта и когнитивните процеси, както и магнитен резонанс.
Резултатите показват, че приемът на витамините В6, В9 и В12 оказват положителен ефект именно върху областите на мозъка, които се увреждат от състояния като деменция и Алцхаймер. Въпреки че и при двете групи се отбелязва загуба на мозъчни клетки, вземането на тази комбинация от В-витамини успява да предотврати сериозното влошаване и свиване на сивото вещество. Една от причините за проблемите с паметта вероятно е свързана с нивата на аминокиселината хомоцистеин. В мозъка тя се превръща в 2 вещества, а едното от тях е ацетилхолинът, който е пряко свързан с паметта. При много от пациентите с Алцхаймер се наблюдава необичайно високо количество хомоцистеин и понижени нива на ацетилхолин.
Смята се, че витамините В6, В9 и В12 влияят балансиращо върху нивата на тези вещества и могат да забавят или да спрат влошаването на състоянието на мозъка. Изследването показва, че при участиците, които приемали В-витамини, се наблюдавали много по-малко негативни изменения, а районите на паметта били предпазени от тежки увреждания. Освен това при много възрастни хора се срещат дефицити на важни витамини и минерали, така че определено е добра идея техните нива да се следят и допълват с необходимите добавки.

foodmatters.com, alzheimers.net, Framar.bg


Оценете тази статия
4.00

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7