Предпазване и лечение на сухата кожа

Начална страница | Интересно | Здраве | Предпазване и лечение на сухата кожа
image

През зимата отоплителните системи поддържат въздуха беден на влажност, което може да изсуши кожата. Вярно е, че сухата кожа е неприятен проблем. Ако не са третирани, засегнатите области могат да станат сърбящи, което води до разчесване, а това уврежда кожата и предразполага към инфекция. Но всекидневни малки грижи за кожата могат да предотвратят големи проблеми.
Кожата се нуждае от подходящо количество влага и най-добрият начин да се поддържа подходящият начин да се овлажни е да се задържа водата върху нея. Това започва с взимане на душ и къпане. Не използвайте сапун през зимата, защото отстранява естествените мазнини в кожата. Вместо това, използвайте душ-гел, който не съдържа сапун и не прави пяна. Използвайте само хладка вода. Също така, не търкайте кожата, за да я изсушите, а потупвайте с хавлията и веднага нанасяйте крем или мехлем, които не съдържат спирт. Лосиони и други продукти със спирт в тях също изсушават кожата.
Ако кожата е много суха и кремове не помагат, това може да се дължи на множество мъртви клетки. Лосионите не могат да проникнат в мъртвата кожа, но ексфолиацията (излющването) е възможно да помогне с това.
Недостигът на омега-3 мастни киселини може също да причини суха кожа. Сьомгата, рибата тон и сардините са добри източници на омега-3 мастни киселини, както зеленолистните зеленчуци и орехите.
За всекидневното миене на ръцете избягвайте препаратите със спиртна основа, които също могат да изсушават кожата, особено ако е вече суха и напукана. Както при душа и къпането, така и тук нежно, с потупване изсушавайте ръцете си и нанасяйте крем или мехлем без спирт в него. Важно е също така внимателно да изплаквате между пръстите, защото сапунът и други материали могат лесно да се задържат там и да предизвикат възпаление. Поставяйте достатъчно крем между пръстите си.
Други части на тялото, които са чувствителни на силно изсушаване са ъглите на устата, кожичките на ноктите и устните. Тези участъци имат по-малко мастни жлези, които да предпазват кожата. Облизването на устните всъщност допринася за изсушаването им. Специално проектирани защитни средства за тези области могат да помогнат.
Загубата на вода от кожата е най-голяма през нощта. Затова времето преди лягане е важно за нанасяне на овлажнител. За ръце и крака, които вече са сухи и напукани, поставяйте крем или мехлем преди лягане и на краката слагайте къси чорапи, а на ръцете ръкавици. По този начин ще предотвратите загубата на овлажнителя докато спите.
Ако една област не се подобрява след две седмици лечение, това може да означава инфекция, неправилно лечение, друго кожно смущение или даже рак. В такъв случай трябва да се посъветвате с личния си лекар.
Най-голямата заплаха за кожата през зимата е малката влажност предизвикана от отоплението. Основното за предотвратяване и лекуване на сухата кожа е запазване на водата с използването на масла и мехлеми. Достатъчно количество вода е съществено за човешкия живот, както и за този на животните и растенията. В Псалом 1, писателят сравнява тези, които са сериозни и верни в изучаване на Божието Слово, с дърво посадено при водни потоци. Както кожата, която е защитена с мазни съставки като мехлеми, човекът, който редовно чете и изучава Божието Слово, ще процъфтява духовно. В допълнение, може да научите повече за Божията грижа за вас в нашия уебсайт:  www.helpinghandsbulgaria.net   
           
Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7