Пациент е бил излекуван от ХИВ

Начална страница | Интересно | Здраве | Пациент е бил излекуван от ХИВ
image

Учени са излекували пациент от ХИВ вируса, съобщи The New York Times. Човекът, чието име се пази в тайна, е наричан от учените Лондонския пациент.
В продължение на години се правеха опити да бъдат повторени резултатите с т. нар. Берлински пациент, който стана първият излекуван от ХИВ.
Очаква се по-късно днес, в списание Nature, да бъдат публикувани подробности за Лондонския пациент, който е втория излекуван от вируса, предизвикващ СПИН.
И двата успешни случая са станали факт сред трансплантирането на костен мозък на пациентите.
И при двата случая, трансплантацията е била с цел лекуване на рак, а не на ХИВ вируса.
Въпреки успеха, учените отчитат, че трансплантацията на костен мозък няма как да се превърне в масова практика за лечение на заразените с ХИВ.
В момента стандартната процедура е вируса да се потиска с мощни лекарства. Въпреки това трансплантирането на клетки, модифицирани да издържат на ХИВ вируса може да се окаже животоспасяващо в определени случаи.
Лондонският пациент е бил излекуван както от рак, така и от ХИВ вируса. Според лекарите той определил успеха в лечението му като "сюрреалистичен".
Първият случай на излекуван от ХИВ беше представен през 2007 г. на същата научна конференция в Сиатъл, на която днес ще бъдат показани резултатите на Лондонския пациент.
Тогава германски лекар показа постигнатото с Берлинския пациент, който впоследствие беше разкрит като Тимъти Рей Браун, на 52 години, който живее в Калифорния.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7