Топ 5 на сушените плодове и техните ползи

Начална страница | Интересно | Здраве | Топ 5 на сушените плодове и техните ползи
image

Невероятно, но факт – сушените плодове са също толкова полезни, колкото и пресните! Те са едно истинско съкровище в света на храните, което често подценяваме или забравяме. Забележително вкусна и полезна храна, богата на прости захари – предимно фруктоза и глюкоза, те не само удължават вкуса на лятото, но и са неоспорима енергийна бомба.

Сушени ябълки

Тази добре позната форма на сушени плодове е подходяща за всеки, който опитва да намали теглото си или се бори със стомашно-чревни неразположения. Калорийното съдържание на ябълката е много по-ниско от това на повечето популярни плодове, а сушените ябъки предлагат и по-висока концентрация на полезните вещества в състава им. В това число влизат фибри, белтъчини, витамини от група В, микроелементите мед, магнезий, калий и селен.

Сушени круши

Те са добре познати с благоприятния си ефект върху кръвното налягане. Той се благоприятства от високото съдържание на калий и витамин К. Двете съставки допълват ефекта си за регулиране тонуса на кръвоносните съдове, подобряване течливостта на кръвта и намаляване риска от тромбози.

Сушени смокини

Може би най-популярният сушен плод има репутацията и на най-пълноценен източник на белтъчини и фибри сред масово предлаганите сушени плодове. Наред с тях в състава му се откриват витамин К, желязо, калций и магнезий. Богатият състав на сушените смокини обяснява благоприятното им действие при проблеми с холестерола, кръвното налягане и костната плътност. Освен това те действат добре като лаксативно средство за улесняване на изхождането и за подобряване на храносмилането.

Сушени сливи

Като източник на фибри, те се нареждат непосредствено след смокините. Отличителна черта на сушените сливи е високото съдържание на витамин С, витамини от група В, калий, мед и магнезий. Така наред с благоприятното влияние върху стомашно-чревния тракт, те действат добре на мускулатурата, скелетната и нервната система.

Сушени кайсии

По отношение на калориите те значително отстъпват на посочените по-горе сушени плодове, като имат и още едно предимство. Те са много по-богати на белтъчини и калий от тях, а в допълнение съдържат и високи количества витамин А. Сушените кайсии са подходящ избор за хората, които се борят с излишно тегло или високо кръвно налягане. Редовната консумация на сушени кайсии помага за намаляване на оксидативния стрес, поддържане на зрението и дейността на лигавиците в организма.

Pulse.bg


За вас подбра:
Таня Георгиева
в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7