„Суперхрана“ на древните ацтеки понижава кръвното налягане

Начална страница | Интересно | Здраве | „Суперхрана“ на древните ацтеки понижава кръвното налягане
image

Храна, консумирана от ацтеките до 16 в., може да е полезна за хората с високо кръвно налягане, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Изолирани пептиди, известни като SP6, понижиха кръвното налягане у животни с хипертензия в рамките на лабораторни експерименти. "Изследването ни започна със симулация на усвояване на екстракт от спирулина от организма", заяви ръководителят на екипа Албино Карицо от университета в Салерно, Италия. "Казано с други думи, възпроизведохме онова, което се случва в червата на човека след поглъщането на веществото. По този начин можем да изолираме пептиди, които да бъдат абсорбирани от човешкия организъм", допълни той.

Пептидите SP6 са екстракт от цианобактерията спирулина, която била консумирана от ацтеките до 16 в.
НАСА смята, че тази "суперхрана" е подходяща за космически мисии до Марс. В рамките на експериментите SP6 имали съдоразширяваща роля у лабораторните животни.
 
Според данни на американските Центрове за контрол и превенция на болестите, около 75 млн. души в САЩ са с високо кръвно налягане."Знаем, че в редица случаи у пациенти с високо кръвно налягане не функционират както трябва естествени процеси, които чрез въздействието на азотния оксид регулират ендотелиума", поясни Кармине Векионе от екипа.

"Пептидите, които изолирахме в екстракт от спирулина, въздействат положително върху този механизъм. Нужни са допълнителни изследвания, но смятаме, че SP6 могат да бъдат ефикасно помощно средство при терапиите, които целят да се подобрят ендотелните функции и да се води борба с хипертензията", коментира Векионе.

Източник: БТА, dariknews.bg


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7