Помагат ли ни или ни вредят понижаващите холестерола статини?

Начална страница | Интересно | Здраве | Помагат ли ни или ни вредят понижаващите холестерола статини?
image

Статините са основният вид лекарства използвани за лечение на високия холестерол. На тях е приписванa ползата от предотвратяването на милиони инфаркти и инсулти, но наистина ли те са отговорни за обръщането на вълната на тези основни убийци?
Много проучвания са открили, че статини като аторвастатин и симвастатин могат да предотвратят инфаркти и инсулти, но този ефект се среща предимно при тези, които имат висок холестерол и вече са с артериосклероза (втвърдяване на артериите). Това включва хора, които са имали не-хеморагичен инсулт (инсулт от разкъсване на кръвоносен съд), инфаркт или ангина. Също и при тези, при които е била установена плака в артериите с изследване. Статините намаляват производството на холестерол в черния дроб и предотвратяват плаките да не стават по-големи. Те също така правят по-малко възможно артериалната плака да се разкъса и да се образува тромб, който причинява инсулт или инфаркт.
Но 75% от хората, които приемат статини не са в тази категория. Така, болшинството от тези, които получават статини защото имат висок холестерол, но нямат артериосклероза, имат риск от странични ефекти, но вероятно нямат полза.
Кои са основните странични ефекти от статините? Около 3% развиват чернодробно увреждане. Този ефект е по-вероятно да се развие през първите няколко седмици след започване на лечението. Изследване е показало, че мелатонинът със своята висока антиоксидантна активност, може да предпази черния дроб от увреждане. Ако приемате статин, попитайте своя личен лекар за това.
Гастроинтестинални симптоми като стомашни смущения, метеоризъм, запек и коремна болка могат да се появят също при приемане на статини, но те обикновено намаляват с времето. Други проучвания намират връзка между употребата на статини и влошаване на мисловните способности, особено паметта.
Увреждането на мускулите е често срещан ефект от статините и 10% от хората, които взимат тези лекарства, развиват такова. Симптомите на това увреждане включват болки в мускулите, слабост, и/или мускулна болезненост. Те могат да бъдат локализирани в група мускули или да засегнат цялото тяло. Понякога това може да премине в мускулно възпаление и рядко да доведе до повреда на мускула и бъбречно увреждане. Рискът от мускулно увреждане нараства с възрастта и хронични заболявания като диабет и дефицит на витамин D. Има много лекарствени взаимодействия с няколко от статините. Грейпфрут и сок от грейпфрут могат също да намалят разпадането и отделянето на статините и този ефект може да продължи до три дни и повече след последното консумиране.
Има хора, които говорят много за ползите от статините. Те омаловажават страничните ефекти и не споменават проучването, което предполага, че те може да не са от полза на тези, които нямат втвърдяване на артериите. Някои от тези хора предлагат въпросните лекарства, защото ще спечелят от тях финансово. Те, като че ли, не се безпокоят за ефекта, който ще има върху онези, които приемат това лекарство.
Ап. Павел попадна на този проблем в древния Коринт. В края на 2-рото Послание към Коринтяните, неговото писмо към църквата, която той беше основал там, той каза на вярващите да не вярват на тези, които идват след него и които се опитваха да поемат ръководството на църквата. Те не проповядваха истинското Евангелие и се възползваха от хората, като вероятно взимаха парите им. Павел каза на коринтяните да бъдат подозрителни към хора, които искат да печелят от тях, защото такива хора е по-малко вероятно да им помогнат, защото са загрижени за тях. Апостол Павел не прие пари от коринтяните. Той направи това за да им бъде ясно, че той истински се грижи за хората, а няма за цел да забогатява.
Тези от нас, които ръководят Helping Hands, не печелят пари от тези статии. Всъщност, точно обратното. Както Св. Павел, единственото ни желание е да ви помогнем. Колко бизнеси и организации, които познавате само искат да ви помогнат? Надявам се, че вие както Коринтяните, ще разберете това. За повече информация за Библията и какво Бог е направил за вас, вижте нашия уебсайт: www.helpinghandsbulgaria.net.

Helping Hands Eastern European Ministries
за в. „България СЕГА“


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7