Как да поддържаме нормални нива на кръвното налягане?

Начална страница | Интересно | Здраве | Как да поддържаме нормални нива на кръвното налягане?
image

Нека първо да дефинираме понятието „кръвно налягане“. А именно, това е налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове при всеки един удар на сърцето. А защо е необходимо да има такова налягане? Нужно е, за да може кръвта да достигне до всяка част на човешкото тяло. Тъжната статистика показва, че почти всеки трети човек страда от високо кръвно налягане, или така наречената „хипертония“. В една част от случаите, хората са засегнати поради първично заболяване на сърдечно-съдовата система. В други, страдащите от хипертония я придобиват в следствие от друго заболяване. Много хора дори не подозират, че имат високо кръвно налягане и често го установяват в късен етап, след като вече е фазата на усложнения.
Много често се стига именно до усложнения, когато заболяването не бъде диагностицирано и не се лекува адекватно. Когато имаме високо кръвно, то рядко страдаме от самото артериално налягане, освен тогава, когато все още не сме адаптирани към хипертонията или пък развием хипертонична криза. Понякога проблеми може да ни създадат и прекалено ниските стойности на кръвното. Лекарите обаче имат повод за притеснение, когато има опасност от самите последствия от хипертонията, а именно – инфаркт на миокарда, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и др.
Рискови фактори за появата на хипертония
Има много фактори, които увеличават шанса да имаме високо кръвно. Като цяло рисковете, които създават предпоставка за поява на хипертония се делят на две групи – контролируеми и неконтролируеми.
Тези, които може да контролираме са следните: тютюнопушене, наднормено тегло, висока консумация на готварска сол, прекомерно количество алкохол, недостатъчна физическа активност, стрес, заседнал начин на живот.
От друга страна, неконтролируемите фактори са – пол, възраст, раса, генетично предразположение, наследственост. Тези неща не може да променим, но всичко останало зависи от самите нас. Съществуват много медикаменти, които са създадени да подпомагат сърдечната дейност, но малко от тях наистина са ефективни. Препоръчително е, когато избираме продукт за превенция да използваме такъв, който имат естествен и натурален състав.
Какво може да направим за да се предпазим от хипертония?
Първата и най-важна стъпка, която можем да направим е това да водим здравословен начин на живот. Също така ще бъде много добре ако спазваме следните препоръки:
- Намаляване на количеството сол, което приемаме ежедневно в храна си. До 5 гр. дневно е в границите на нормалното (или още една чаена лъжичка, но без връх). Това лесно може да се постигне, когато ограничим консумацията на по-солени храни, например: колбаси и други месни изделия, сирене, хляб и тестени изделия, консерви. Но трябва също да сме внимателни и към храни, които може да се безсолни, но съдържат по-големи количества натрий, а именно – яйца, млечни продукти, ориз, минерални води, газирани напитки и др.
- Увеличете консумацията на храните с растителен произход – зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни. - Избирайте продукти с по-ниско съдържание на животински мазнини, такива са – пилешко филе, риба, телешко месо, обезмаслени млечни продукти.
- Опитайте се да поддържате здравословно тегло.
- Ако сте пушач, то се опитайте да спрете да пушите. Така ще помогнете не само на вас, а и на другите около вас.
- Движете се повече и ежедневно правете упражнения. Това не значи да прекарвате часове във фитнес зала, достатъчно е да отделите няколко минути на ден и няколко елементарни упражнения. Ще се учудите как това малко усилие ще ви донесе много положителни резултати. Също така ходете повече пеша.
- Ограничете приемането на алкохолни напитки. Има разумна дневна доза и не превишавайте нейната граница.
- Опитайте се да намерите индивидуален подход за намаляване на нивата на стрес, особено на работното място.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7