Затлъстяването - една от основните причини за пандемията от захарен диабет

Начална страница | Интересно | Здраве | Затлъстяването - една от основните причини за пандемията от захарен диабет
image

Затлъстяването е сред водещите причини за пандемията от захарен диабет тип 2. За превенцията му експертите препоръчват разумно хранене и физическа активност. Това бяха основните констатации, направени по време на проведения пети модул от обучението на здравни журналисти „Часът на диабета”, предаде БГНЕС.
„Ранното комплексно лечение на диабет тип 2 е от съществено значение за добрия контрол на болестта. Здравословният начин на живот с умерена консумация на храна и достатъчна физическа активност са в основата на превенцията срещу затлъстяването, а от там и срещу редица хронични заболявания, каквото е диабетът“, заяви председателят на Българското дружество по ендокринология и специалист по болести на обмяната проф. Анна-Мария Борисов.
Препоръката – повече плодове, зеленчуци и спорт
В лекцията проф. Борисова уточни, че затлъстяването нараства епидемично и по данни от 2016 г. засегнатото население в света 1,5 млрд. души. По данни на световната здравна организация от тази година, в света има 1,9 млрд. възрастни хора с наднормено тегло и 75 млн. деца до 19-годишна възраст.
Сред причините за затлъстяването се нарежда и високата консумация на захар в съвременния свят. Изследванията показват, че под формата на различни храни и напитки човек изяжда 1,5 кг. захар месечно.
Каква е ситуацията у нас?
Индексът на телесната маса у нас за периода 2006-2012 г. показва, че над 70% от българите са с наднормено тегло. У нас повече от половин милион души имат диабет тип 2, повече от половината от диабетиците са със затлъстяване – 51,6%. Според специалистите затлъстяването е и сред водещите причини за високо кръвно налягане и сърдечно-съдови проблеми. 20% от мъжете и 25% от жените в България пък са физически неактивни, сочат данните.
„Причината за затлъстяването е енергиен дисбаланс – повече слагаме в устата, отколкото изразходваме“, смята проф. Борисова, която шеговито нарича съвременния човек Homo obesus (Затлъстял човек). Според нея възпитанието в семейството от ранна детска възраст е ключово и играе роля на важен фактор в превенцията срещу наднорменото тегло, а оттам и на диабета.

Actualno.com


Оценете тази статия
0

Абонирайте се за feed-а с коментари Коментари (0 направен):

общо: | показване:

Направете Вашия коментар

Моля, впишете кода, който виждате на изображението:

  • email Изпратете на приятел
  • print Версия за печат
  • Plain text Обикновен текст
Теми
Липсват теми към тази статия
Newsletter
Powered by Vivvo CMS v4.7